Hlavní obsah

Rakouská mlékárna přiznala svou chybu v šíření listérie v sýrech

Vídeň

Rakouská mlékárna Prolactal v neděli přiznala vlastní pochybení v případě svých sýrů a tvarůžků, které obsahovaly nebezpečné bakterie listérie. Agentura DPA uvedla, že po jejich požití zemřelo podle informací úřadů sedm lidí, z toho pět v Rakousku a dva v Německu. Ke zrání tvarůžků totiž mlékárna omylem použila kultury, které neměly žádnou odolnost proti listériím. Firma to uvedla v prohlášení, které zveřejnila agentura APA.

Foto: Profimedia.cz

Některé sýry a tvarůžky rakouské mlékárny měly zvýšené hodnoty listérií. Ilustrační foto

Článek

"Ochranné kultury používané v roli zákonně povolených konzervantů byly dvakrát omylem vyměněny za kultury, které podle následného zjištění neměly dostatečnou odolnost proti listériím," cituje APA z prohlášení.

Firma přiznává, že v rámci interního varovného a kontrolního systému mělo být vedení firmy o výměně kultur informováno, "což se ale nestalo". O výměně kultur se vedení dozvědělo až letos v lednu.

V ČR se problémy neprojevily

"Bohužel nelze vyloučit, že tvarůžky, které neobsahovaly účinné brzdiče listérií, mohly jít do prodeje se zvýšenými hodnotami listérií," dodává mlékárna, která zmíněné tvarůžky vyráběla ve Štýrsku.

Výrobky byly k dostání také v Česku a na Slovensku, zde se však problémy neprojevily a tyto výrobky firmy byly staženy z trhu. V Rakousku však bylo od ledna v souvislosti s touto nebezpečnou bakterií hospitalizováno 12 osob, z toho devět po požití zmíněných tvarůžků.

Reklama

Výběr článků

Načítám