Hlavní obsah

V Evropě nejméně 54 obětí bouře, z toho 45 ve Francii

Aktualizováno

Silná větrná smršť si o víkendu ve Francii vyžádala nejméně 45 mrtvých. Smrtící živel doprovází tlakovou níži Xynthia, která v sobotu zasáhla Portugalsko a Španělsko a v neděli se nasunula do severnějších částí Evropy. Dohromady si přes víkend dosud vyžádala 54 obětí na životech, čtyři mrtví jsou na Pyrenejském poloostrově, čtyři v Německu a jeden v Belgii. EU je připravena poskytnout postiženým zemím pomoc.

Článek

Nejhůře na řádění bouře doplatila Francie s 45 mrtvými a desítkami raněných. Tento nejnovější údaj večer oznámilo ministerstvo vnitra. Podle agentury AFP šlo o nejsilnější bouři ve Francii od roku 1999, kdy živel zabil 88 lidí.

Prezident Nicolas Sarkozy vládu vyzval k co nejrychlejšímu přijetí solidárních opatření. Jenom na západě Francie v departmentu Vendée zahynulo 29 lidí. Hladina moře se tu vzedmula o 1,5 metru. Podle agentury AP se mnoho francouzských obětí utopilo, jiní zemřeli po zásahu zřícené části budovy nebo větve stromu. V nejvíce postižených regionech na západě a ve střední části země je podle francouzské elektrárenské společnosti EDF bez elektrického proudu na jeden milion domácností.

Na západě země v Charente-Maritime, Aytré a La Rochelle, kde jsou hlášeny velké záplavy, vylézali obyvatelé na střechy domů. Air France zrušila nejméně 100 ze 700 letů, které dnes měly být uskutečněny na pařížském letišti Charlese de Gaulla. Na jihu Francie zůstalo zablokováno na několika dálnicích téměř 1200 kamionů nad 7,5 tuny, poněvadž španělské hranice byly kvůli bouři uzavřeny. Francouzské železnice zrušily asi tucet spojů mezi metropolí a jihozápadem a Španělskem.

Nejhůře bylo ve Frankfurtu nad Mohanem

Na západě Německu si v neděli Xynthia vyžádala smrt pěšího turisty, jedné běžkyně a dvou motoristů včetně 70leté důchodkyně, která s autem skončila v příkopu, když se vyhýbala vyvrácenému stromu. Obzvlášť silně živel postihl okolí Frankfurtu nad Mohanem, kde musela být uzavřena důležitá dálnice A3. Na frankfurtském letišti odpadlo mnoho letů a v samotném městě bylo uzavřeno hlavní nádraží. V oblasti podle agentury DPA létaly vzduchem mobilní toalety, vyvracely se stromy, opadávaly části fasád domů.

Osm stovek cestujících uvízlo u města Fulda v centrálním Německu na tři hodiny ve vlaku Intercity-Express z Hamburku do Curychu, jenž narazil do vyvráceného stromu. Železniční doprava večer byla zastavena v nejlidnatější spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko. Spadlé stromy blokovaly vlaky v Bádensku-Württembersku na jihozápadě Německa.

Jednu oběť hlásí podle AFP také Belgie, kde na muže ve věku kolem 60 let spadl strom v jeho zahradě asi 40 kilometrů od Bruselu. Bouře prý v Belgii rovněž strhávala dráty elektrického vedení.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Bouře ve Francii způsobila i povodně.

Větrná smršť, která se zformovala nad Atlantikem, zasáhla už v sobotu s menší silou portugalské pobřeží. Přesto si tu vyžádala jeden život: na desetiletou dívku tu spadl strom. V sousedním Španělsku si vichřice vyžádala tři životy. Jižně od Bilbaa dosáhl orkán rekordní rychlosti 228 kilometrů za hodinu, informoval dnes baskický ministr vnitra Rodolfo Ares.

Varování před záplavami po vydatných deštích a silném větru v noci na dnešek vydaly také britské úřady pro velkou část Anglie a Walesu. Důrazná výstraha byla vydána pro Londýn a jihovýchod Anglie, které by mohly zasáhnout další silné deště v době, kdy je půda již tak přesycena vodou, a proto mohou hrozit větší záplavy.

Česká republika sice očekává vítr o rychlosti přes 100 kilometrů v hodině na hřebenech hor, ale na území republiky je stupeň nebezpečí nízký.

Šéf Evropské komise José Manuel Barroso dnes řekl, že komise u většiny zasažených zemí prozkoumá možnosti pomoci. Předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek naznačil, že je možné sáhnout k prostředkům z fondu solidarity. Z nich by bylo možné financovat část obnovy. Europarlament o příslušných žádostech urychleně rozhodne, ujistil Buzek.

Reklama

Výběr článků

Načítám