Hlavní obsah

Údajná korupce BAE zasahující i do Česka znovu před britský a možná i rakouský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn,Vídeň

Případ údajných korupčních aktivit zbrojního koncernu BAE Systems zasahujících i do Česka se znovu dostane před britský a možná i rakouský soud. Dvě britské neziskové organizace v pátek podaly u londýnského soudu žádost o přezkoumání mimosoudní dohody, kterou britský protikorupční úřad SFO uzavřel s BAE Systems.

Článek

Znovuotevření stíhání rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho se podle rakouského časopisu Profil chystá doporučit i státní zastupitelství ve Vídni.

Britská mimosoudní dohoda ukončila vyšetřování údajné korupce týkající se i dodávek stíhacích letounů Gripen do Česka. Organizace Corner House a Kampaň proti obchodu se zbraněmi (CAAT) ji však chtějí napadnout.

S částečným úspěchem tento postup použily před třemi lety, kdy protestovaly proti rozhodnutí SFO uzavřít vyšetřování údajné korupce kolem dodávek BAE do Saúdské Arábie.

Obě skupiny tentokrát požádaly londýnský vrchní soud o přezkoumání britské části dohody, kterou považují za protiprávní. Stejně tak vyzvaly soud, aby přezkoumal rozhodnutí SFO zrušit obvinění rakouského prostředníka BAE Alfonse Mensdorffa-Pouillyho.

Rakouský magazín Profil dnes ve zkrácené verzi zprávy z příštího vydání napsal, že vídeňské státní zastupitelství by mělo doporučit pokračování ve vyšetřování lobbisty. Mluvčí zastupitelství Gerhard Jarosch dnes řekl, že definitivně bude rozhodnuto až poté, co dorazí příslušné podklady z Británie.

Pro stíhání je i rakouský kancléř 

Vídeňské zastupitelství dosud prověřovalo, zda se na lobbistu vztahuje princip, že člověka nelze stíhat v různých zemích EU za tentýž čin. Naději, že rakouská justice bude ve stíhání pokračovat, vyjádřili i rakouský kancléř Werner Faymann a ministr obrany Norbert Darabos.

Začátkem února se SFO a americké ministerstvo spravedlnosti dohodly s BAE na mimosoudním urovnání, v jehož rámci koncern zaplatí pokutu - 30 miliónů liber v Británii a 400 miliónů dolarů v USA (celkem asi 8,65 miliardy korun). V Británii se dohoda týkala účetních nesrovnalostí v obchodu s Tanzanií, v USA nepravdivých výroků týkajících se dodávek do Saúdské Arábie, Česka a Maďarska.

"Dohoda neodráží vážnost obvinění"

"Dohoda ani zdaleka neodráží závažnost obvinění z korupce proti BAE a omezila se na drobné účetnické přestupky v jedné zemi," uvedla mluvčí CAAT Kaye Stearmanová. Oběma organizacím také vadí, že SFO pominul údajnou korupci při zbrojních dodávkách do Česka, Jižní Afriky a Rumunska.

Aféra se týká i kauzy stíhaček Jas-39 Gripen, které vyrábí švédská společnost Saab AB, v níž má BAE podíl 21 procent. Podle smlouvy z roku 2001 měla česká armáda koupit stíhačky Gripen v celkové hodnotě 60 miliard korun; smlouva ale byla později anulována. ČR si nakonec v roce 2004 gripeny na deset let pronajala za zhruba dvacet miliard korun.

Smlouvu s BAE podepsala vláda ČSSD

Český expremiér a předseda ODS Mirek Topolánek ve středu řekl, že by uvítal zřízení speciálního policejního týmu ke kauze Gripen, pokud už takový neexistuje. Obdobný tým policie zřídila kvůli nákupu rakouských transportérů Pandur. Policie v minulosti případ gripenů dvakrát odložila, nyní Nejvyšší státní zastupitelství prověří policejní postup. Výsledky by mohly být známé do poloviny března. Dohodu s BAE Systems uzavírala vláda, v níž měla hlavní slovo ČSSD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám