Hlavní obsah

V Británii zatkli český sňatkový gang

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manchester

Kvůli podezření z bigamie a z napomáhání k nelegální migraci zatkla policie v severoanglickém městě Bolton nedaleko Manchesteru pět českých občanů – tři muže (31, 36 a 41 let) a dvě ženy (22 a 25 let).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Informovala o tom ve čtvrtek britská média s tím, že v Liverpoolu zároveň zadrželi Britku, která rovněž patří k sňatkovému gangu. Podle policie jde o organizovanou zločineckou skupinu, která zprostředkovávala imigrantům sňatky s občany Evropské unie, kteří tímto způsobem získávali trvalý pobyt v Británii. Za jeden sňatek si údajně účtovali až 15 tisíc liber (440 tisíc korun).

O závažnosti případu svědčí i to, že souběžnému zatýkání na třech adresách předcházelo důkladné vyšetřování vedené tajnými službami. Zatýkání, které ve středu ráno provedla společně policie a imigrační služba, se odehrálo v naprosté tajnosti, úřady k celé rozsáhlé operaci nechtěly tisku nic sdělit ani následně.

Všech šest podezřelých v noci na čtvrtek vyslechla skupina pro imigrační kriminalitu.

„Dosáhli jsme toho, že je zneužívání imigračního systému obtížnější než kdykoli předtím. A vypořádáme se také se všemi, kdo to zkoušejí s podvodnými manželstvími,“ varovala v souvislosti s kauzou šéfka pohraniční služby v regionu Severozápadní Anglie Jo Liddyová.

„Budeme je stíhat a budeme se snažit zahraniční pachatele vypovědět poté, co si svůj trest odsedí,“ dodala. „Ti, kdo se pokoušejí zneužívat systém, mohou čelit trestům až sedmi let vězení,“ upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám