Hlavní obsah

Zemřel muž, který koncem války zachránil přístav Bordeaux

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Ve Francii ve věku 91 let zemřel muž, který na konci druhé světové války odvrátil zkázu přístavu v Bordeaux, o které rozhodli nacisté. Oznámila to agentura AP s odkazem na úřad starosty města.

Foto: Profimedia.cz

Přístav v Bordeaux

Článek

Henri Salmide se narodil jako Heinz Stahlschmidt a během války sloužil v německém námořnictvu. S postupem spojeneckých armád velení v srpnu 1944 rozhodlo o zničení přístavu v Bordeaux a Stahlschmidt se měl podílet na přípravách. Namísto toho ale vyhodil do povětří bunkr s rozbuškami a časovými spínači, které měly být k demolici použity.

Podle historiků muž svým činem zachránil na 3500 lidských životů. V poválečném Německu byl ale považován za zrádce a proto se do Bordeaux vrátil, přijal francouzské jméno a pracoval u přístavních hasičů. Rodný Dortmund poprvé od války navštívil až v roce 2001.

„Moje rodina byli hugenoti a já jsem se zachoval podle svého křesťanského svědomí. Nemohl jsem dopustit záměrné zničení přístavu, kdy byla válka jasně prohraná,“ řekl v roce 1997 Stahlschmidt agentuře Reuters. Ke zničení bunkru ho vyzvalo vedení místního odboje, které mu za to slíbilo ochranu ve Francii. V jeho adoptivní zemi ale dlouho čin výraznou odezvu neměl. Státní poctu Legion d'Honneur Stahlschmidt - Salmide obdržel teprve v roce 2000.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám