Hlavní obsah

Předsedkyně německých evangelíků odstoupila, řídila opilá

Právo, DPA, KOV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsedkyně rady evangelíků v Německu (EKD) a šéfka dolnosaské evangelické církve Margot Kässmannová (51) odstoupila ve středu z obou funkcí. Důvodem bylo, že o víkendu ji chytila policie v Hannoveru, kde řídila opilá služební vůz. Naměřili jí 1,54 promile a odebrali řidičský průkaz.

Článek

„Odstupuji v důsledku toho, že jsem v sobotu řídila vůz pod vlivem alkoholu,“ citoval ve středu list Bild její slova. Mluvčí rady včera odpoledne toto její rozhodnutí podle serveru FocusOnline zatím nepotvrdil ani nevyvrátil, ale ostatní média o něm informovala. Přitom se o jejím setrvání mělo hovořit na pravidelném zasedání rady v pátek a sobotu v Tutzingu u Mnichova.

Čtrnáctičlenná rada biskupce, která je ve funkci teprve od loňského října, vyslovila ještě v v noci na středu v telefonní konferenci plnou podporu, což prý ale neznamenalo definitivní hodnocení jejího činu. Rozhodnutí nechala na ní.

Kässmannová chtěla po rozvodu odstoupit z pozice hannoverské biskupky již v roce 2007, ale věřící ji přesvědčili, aby zůstala. Ocenili i to, že dokázala překonat rakovinu.

Kässmannová chtěla po rozvodu odstoupit z pozice hannoverské biskupky již v roce 2007, ale věřící ji přesvědčili, aby zůstala. Ocenili i to, že dokázala překonat rakovinu. Kässmannová byla první ženou v čele EKD – konzervativní evangelíci jí zazlívali, že je rozvedená a vyjadřuje se kriticky k nasazení vojáků bundeswehru v Afghánistánu. Proto dali po sobotě najevo, že by měla odejít z funkce, protože „káže vodu a pije víno“.

Proti demisi se vyslovil například bývalý bavorský premiér Günther Beckstein (CSU), zástupce předsedkyně synodu EKD (církevního parlamentu) s tím, že „ani biskupka není svatá, ale je to člověk, který může pochybit“.

Podobný názor vyslovil také místopředseda Spolkového sněmu Wolfgang Thierse (SPD) a teoložka Uta Ranke-Heinemannová.

Opilá jela na červenou 

V sobotu hodinu před půlnocí jela Kässmannová centrem Hannoveru a přejela jednu křižovatku na červenou. Zastavila ji policie, která u ní nechala provést zkoušku na alkohol v krvi.

Po naměření 1,54 promile jí odebrali řidičský průkaz, což je v Německu pravidlem, pokud řidič má vyšší hodnotu než 1,1 promile.

Takový případ je hodnocen jako trestný čin a následuje trestní řízení. Zároveň je udělena pokuta ve výši měsíčního platu. Vzhledem k tomu, že u Kässmannové jde o první případ, nemusí se účastnit soudního projednávání. Prokuratura v Hannoveru oznámila, že Kässmannová, s níž byla ve voze i další osoba, při jízdě nikoho dalšího neohrozila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám