Hlavní obsah

Do řeky v Itálii někdo úmyslně vypustil milióny litrů topného oleje

Právo, DPA, nek

Sever Itálie postihla ekologická katastrofa. Do řeky Lambro, přítoku Pádu, následkem sabotáže vyteklo několik miliónů litrů topného oleje a dalších ropných produktů. Suroviny se do toku dostaly ze zásobníků rafinérie Lombarda Petroli di Villasanta nedaleko města Monza.

Foto: Profimedia.cz

Dalšímu postupu skvrny do Pádu se podařilo na poslední chvíli zabránit.

Článek

Pracovníci civilní ochrany zřídili na řece několik norných stěn, aby zabránili úniku oleje do Pádu, který svou délkou 650 kilometrů představuje nejvýznamnější vodní tok v severní části země. Olejová skvrna ve středu kolem poledne dosáhla soutoku obou řek, ale jejímu dalšímu postupu do Pádu se podařilo na poslední chvíli zabránit, uvedli záchranáři.

Případem se zabývá policie, která má za jisté, že ventily zásobníků někdo záměrně otevřel, pravděpodobně v úterý večer. Pachatele kriminalisté zatím neznají, stejně jako jejich motivy. Podle italských médií by v pozadí sabotáže mohly stát snahy developerů o snížení ceny stavebních pozemků.

„Je to velká ekologická katastrofa, následek kriminálního činu ale i nedbalosti ze strany rafinérie,“ prohlásil lombardský rada pro životní prostředí Massimo Ponzoni. Pracovníci agentury na ochranu životního prostředí (ARPA) se mezitím snaží černou lepkavou skvrnu z hladiny řeky odsávat.

Uniklý olej si mezitím vyžádal škody na místní flóře a fauně. Na řece se už objevily mrtvoly kachen a dalšího vodního ptactva. Milánská prefektura zřídila krizový štáb a Lombardie chce vyhlásit v oblasti kalamitní stav.

Reklama

Výběr článků

Načítám