Hlavní obsah

Řekové nechtějí šetřit, začali mohutně stávkovat

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény
Aktualizováno

Dva až tři milióny lidí se ve středu v Řecku zapojily do 24hodinové generální stávky proti škrtům, jež mají napomoci ekonomice v zoufalém stavu. Stávky se účastní půl miliónu zaměstnanců státní sféry. Mimo provoz je veškerá doprava, nejezdí vlaky ani autobusy, zrušeny byly stovky letů a uzavřena je i Akropole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Řecko paralyzuje 24hodinová generální stávkaVideo: Reuters

 
Článek

Zavřeny jsou také úřady a školy, i banky a soudy.  Stávkuje se i v nemocnicích. Řecký vzdušný prostor je uzavřen pro lety, neboť stávkují i letečtí dispečeři.

Stávku svolaly největší odborové centrály v zemi jako odpověď na vládní návrhy řešení ekonomické krize. Deficit veřejného rozpočtu je 12,7 procenta.

Je to už druhá generální stávka během dvou týdnů.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Plakát vyzývající k rozsáhlé stávce

Řekům se nelíbí požadavky EU

Řekům se nelíbí postup EU, která se snaží zemi pomoci, ale vyžaduje tvrdé škrty, aby deficit klesl do roku 2012 pod hranici tří procent. Chce též snížit dluh ve výši 300 miliard eur.

Podle průzkumů si ale 55 procent Řeků myslí, že škrty jsou správné a dokonce 76 procent si jich myslí, že by se za krize stávkovat nemělo.

Vláda navrhuje mimo jiné zmrazit platy ve státním sektoru, zvýšit daně z benzínu, alkoholu a tabáku a také zvýšit věk odchodu do důchodu na 63 let. Řecký premiér Jorgos Papandreu o víkendu uvedl, že nechce od zemí EU půjčku.

Mluvčí odborů GSEE sdružujících asi milión lidí v soukromém sektoru, uvedla, že škrty jsou nepromyšlené a naopak povedou ke kolapsu .

Situaci země ještě zhoršilo úterní snížení ratingu čtyř největších řeckých bank agenturou Fitch, což povede k zdražení půjček.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám