Hlavní obsah

Maďarský parlament přijal zákon zakazující popírání holocaustu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarský parlament v úterý na svém posledním zasedání před dubnovými volbami přijal zákon zakazující popírání nebo znevažování holocaustu. Pro zákon navržený vládními socialisty hlasovalo 197 poslanců, tedy vedle socialistů i značná část liberálů, zdrželo se 147 poslanců a jen jeden hlas byl proti. Není však jisté, zda ústavní soud zákon nezamítne.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Maďarský parlament

Článek

Kdo v případě, že zákon vstoupí v platnost, bude popírat, zpochybňovat nebo bagatelizoval vyvražďování Židů během druhé světové války, může být potrestán vězením v trvání až tří let.

Zatím není jasné, zda pravicový prezident László Sólyom zákon podepíše, nebo jej předá k posouzení ústavnímu soudu. V takovém případě není vyloučeno, že soud zákon z nějakého důvodu zamítne.

Maďarský režim Miklóse Horthyho nebyl přes spojenectví s Německem nijak vyhraněně antisemitský a Židy na svém území dlouho nepronásledoval. V druhé fázi války však na nátlak Hitlerova Německa, a zejména pak po německém obsazení země, nabralo pronásledování Židů značných rozměrů.
Celkem zahynulo přes 500 000 maďarských Židů, většina z nich ve vyhlazovacích táborech jako Osvětim. Desítky tisíc Židů však zahynuly přímo v Maďarsku, a to při hromadných popravách zastřelením nebo během pochodů smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám