Hlavní obsah

Začala čtyřdenní stávka pilotů Lufthansy, dotkla se i letů do ČR

Frankfurt nad Mohanem
Aktualizováno

O nedělní půlnoci začala stávka pilotů německé letecké společnosti Lufthansa. Vstoupily do ní 4000 z 4500 pilotů společnosti, a do čtvrtka proto bylo zrušeno 3200 letů včetně letů do ČR. Je to největší stávka v historii německé letecké dopravy.

Článek

Lufthansa v pondělí zrušila 800 letů. "Obvykle máme 1800 letů denně. Na dnešek počítáme s tím, že uskutečníme asi 1000 letů, některé lety ale během dne možná ještě budou zrušeny," varoval dopravce. Německá letecká společnost Lufthansa v pondělí  kvůli stávce pilotů zrušila pět z 11 odletů z Prahy do Německa, především do Frankfurtu nad Mohanem.

Podle alternativního letového řádu, jehož aktualizaci Lufthansa na svém webu zveřejnila v pondělí ráno v 10:30, odletělo v 6:00 letadlo z Prahy do Frankfurtu a v 7:25 i letadlo do Mnichova, uvedla ČTK. Počítá se také se spojem v 15:40 z Mnichova do Prahy. Letadlo má přiletět v 16:50 a hned v 17:20 se vrací zpět. Zajištěn by měl být i spoj mezi Prahou a Düsseldorfem.

Stávka propukla, protože piloti v neděli odmítli nabídku společnosti na jednání na poslední chvíli. Uskutečnilo by se pouze za předpokladu, že by se obě strany vzdaly předběžných požadavků. Od těch ale piloti nemíní ustoupit. [celá zpráva]

Mluvčí stávkujících pilotů Jörg Handwerg na nabídku společnosti reagoval slovy: „Management Lufthansy nemá zájem o dialog, ale neřekne to otevřeně."

Lufthansa se obrátila na soud

V podnělí dopoledne Lufthansa sdělila, že stávku bude řešit soudní cestou. Obrátila se na pracovně právní soud ve Frankfurtu. Stávku považuje za nelegální.

Stávka postihla i dvě společnosti vlastněné Lufthansou Germanwings a Lufthansa Cargo, nikoli však další společnosti, které německý přepravce vlastní, jako jsou Swiss, Eurowings nebo British Midlands. Právě tyto společnosti mají nahradit alespoň část spojů Lufthansy. Má se to údajně týkat i letů do Prahy.

Jedním z důvodů stávky je právě to, že Lufthansa nechává na některých linkách létat své dceřiné společnosti, jejichž piloti dostávají méně peněz. Dále piloti požadovali zvýšit mzdy o 6,4 procenta a to, že nebudou posíláni na nucenou dovolenou kvůli nižšímu zájmu cestujících.

Zkušení piloti Lufthansy si ročně vydělají 110 000 až 250 000 eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám