Hlavní obsah

Americké rakety Patriot budou v Polsku od dubna

Novinky, aš, ynetnews

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava
Aktualizováno

Polsko plánuje rozmístit na svém území americké rakety Patriot na začátku dubna. Má je obsluhovat stovka amerických vojáků, uvedla v neděli polská tisková agentura PAP.

Článek

„Ministerstvo obrany očekává, že první fáze rozmístění protivzdušných raket Patriot a týmu sto mužů obsluhy ve městě Morongu bude probíhat na začátku dubna,“ sdělilo ministerstvo, které citovala agentura AP.

O místě dislokace rozhodlo Polsko v lednu. Původně se čekalo, že baterie raket Patriot bude ve Wesolé u Varšavy. Nakonec bude v Morongu ve Varmijsko-Mazurském vojvodství ležícím asi 100 kilometrů od hranic s ruskou Kaliningradskou oblasti.

O rakety Patriot požádalo Polsko USA v době, kdy se jednalo o rozmístění antiraket GBI na polském území, protože GBI by neochránili Polsko před raketami krátkého středního doletu. Americký prezident George Bush jim Patrioty přislíbil s tím, že budou v zemi dislokovány bez ohledu na to, zda se sila s antiraketami GBI v Polsku vybudují.

Od Bushova plánu rozmístit antirakety GBI v Polsku a radar v České republice ustoupil loni v létě nový americký prezident Barack Obama.

Obama upřednostnil jednodušší, ale už zavedený námořní systém Aegis s raketami SM-3. Ty sice nemohou zasahovat balistické střely v takové výšce, ovšem Írán nepokročil ve vývoji svých střel tak daleko, jak si původně američtí experti mysleli. I o rozmístění střel SM-3 na svém území má Polsko zájem. USA však nejprve musejí vyvinout jejich pozemní variantu.

Raytheon MIM 104 Patriot

Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla.

Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud se 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli.

Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchaj-wan, Saúdská Arábie a Kuvajt.

Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah.

Do výzbroje americké armády byly první patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.

Plán na rozmístění Patriotů se nezamlouvá Rusku. Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov minulý měsíc označil rozmístění raket Patriot v Polsku za americko-polskou záležitost; pozastavil se však nad tím, že se vytváří dojem, že Rusko jakoby představuje hrozbu pro polskou bezpečnost, připomenula ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám