Hlavní obsah

Ruský špionážní letoun sledoval polské vojáky

Varšava
Aktualizováno

Ruský průzkumný letoun loni v létě sledoval cvičení polské armády nedaleko Ustky na pobřeží Baltského moře. Nedávno se zase ruské výzvědné letadlo přiblížilo ke Košicím, uvedla v sobotu Gazeta Wyborcza, která se věnovala především polskému případu.

Článek

Zástupci polské armády jsou přesvědčeni, že loni v létě polské vojáky při ostrých střelbách raket sledovalo ruské výzvědné letadlo Suchoj Su-24MR (v kódu NATO Fencer E). Podle nich se dostalo až nad území Polska. Su-24MR s měnitelnou geometrií křídla lze považovat za ruskou odpověď na Tornada a americké F-111. Stroj, zařazovaný do výzbroje od poloviny sedmdesátých let, může létat nadzvukovou rychlostí nízko nad zemí a používá se ke sledování radiolokátorů na území nepřítele.

Poláci jsou přesvědčeni, že ruské letadlo zaměřovalo jejich radiolokátory, snažilo se zjistit jejich rozmístění a vlastnosti.

Verze MR pro průzkum a radioelektronický boj je určena pro námořní letectvo a ve výzbroji ruské Baltské flotily je od poloviny osmdesátých let.

Slovensko sledování popírá

Podle polského listu nejde o jediný podobný případ, ministerstvo obrany tvrdí, že za posledního půldruhého roku se Rusové snaží sledovat Polsko častěji než dříve. Gazeta Wyborcza tvrdí, že Rusko výzvědné operace provádí také na Slovensku. Nedávno prý ruské letouny doletěly až do Košic.

Mluvčí slovenského ministerstva obrany Vladimír Gemela v sobotu popřel, že by se nad slovenským územím takový případ stal. "Není to pravda," řekl Gemela.

Reklama

Výběr článků

Načítám