Hlavní obsah

Ruský policista dostal za střelbu v supermarketu doživotí

Novinky, BBC, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Bývalého ruského majora policie Denise Jevsjukova uznal v pátek soud vinným ze dvou vražd a odsoudil jej na dožití, jak chtěla i prokuratura. Jevsjukov v noci z 26. na 27. dubna střílel do lidí v supermarketu na jihu Moskvy. Dva zabil, sedm jich postřelil.

Foto: Profimedia.cz

Denis Jevsjukov

Článek

Řádění opilého Jevsjukova (32), náčelníka caricynské policejní stanice, zachytily kamery v obchodě. Při jeho činu bylo celkem zraněno 22 lidí, někteří se zranili ve snaze utéci.

Major byl také uznám vinným z několikanásobného pokusu o vraždu a z nedovoleného ozbrojován i z ohrožování zasahujících policistů.

Policista nejprve zabil řidiče, který jej vezl, a pak pokladní, která na místě zemřela. V palbě dál pokračoval a zasáhl další nakupující. Dva lidi zranil už ve chvíli, kdy přicházel do obchodu.

"Byla to bezdůvodná masová poprava. Je skutečnou tragédií, že vše spáchal policejní náčelník v alkoholovém opojení. Jako záminku ke spáchání zvěrstva na nevinných použil hádku s manželkou a osobní problémy," prohlásila při předchozím přelíčení podle ČTK prokurátorka Amalija Ustajevová.

Jevsjukov se doznal pouze k činům, při nichž ho zachytila bezpečnostní kamera v obchodě. Nepamatuje si, co se s ním dělo.

V procesu rozhodovalo kolegium soudců ze tří moskevských soudů. Proces byl mimořádně sledovaný vzhledem k závažnosti případu. Ruská policie čelí mnoha obviněním, že se dopouští násilných trestných činů a zneužívá svou pravomoc.

Reklama

Související témata:

Související články

V Moskvě vraždil policista

Nejméně tři mrtví a šest raněných zůstalo po střelbě policejního důstojníka v noci na pondělí na jihu Moskvy. Oznámila to ruská média. Někteří ze zraněných...

Výběr článků

Načítám