Hlavní obsah

Vakcíny proti prasečí chřipce se využijí příští sezónu

Ženeva

Experti Světové zdravotnické organizace (WHO)ve čtvrtek po čtyřdenním jednání doporučili zahrnout vakcínu proti H1N1 do běžného očkování proti příští sezónní chřipce pro období podzim-zima 2010/2011 Podle agentury Reuters by očkovací látka pro příští chřipkové období měla chránit nejen proti viru A(H1N1), ale také A(H3N2) a B.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Vakcína proti prasečí chřipce

Článek

Náměstek šéfky WHO Keiji Fukuda po jednání expertů prohlásil, že vakcína proti prasečí chřipce, které mají farmaceutické firmy stále velké zásoby, bude moci být částečně využita. Na základě vyhlášení pandemie si většina zemí objednala milióny dávek, které se nyní ukazují jako nepotřebné a WHO čelí kritice, že se stala hračkou v rukou farmaceutických firem, které na vakcínách vydělaly

Počet případů nákazy prasečí chřipkou klesá a Světová zdravotnická organizace se sejde příští úterý, aby rozhodla, zda je pandemie této nemoci za svým vrcholem.

K dalšímu využití očkovacích látek proti prasečí chřipce Fukuda uvedl, že Národní zdravotní úřady budou muset rozhodnout, zda kombinovat látky do jedné "trivalentní" vakcíny, anebo nabídnout tři samostatné očkovací látky či kombinaci jednoho očkování proti H1N1 a druhého proti viru A(H3N2) a B. "Pro mnoho zemí bude rozumným řešením trivalentní vakcína," dodal Fukuda.

Reklama

Výběr článků

Načítám