Hlavní obsah

Na německých církevních školách zneužili 115 žáků

Berlín

V Německu se do čtvrtka přihlásilo na 115 lidí, kteří byli zneužiti při studiích na církevních školách od sedmdesátých do osmdesátých let. Skandál propukl na berlínském jezuitském gymnáziu koncem ledna. Záhy se objevily případy z dalších jezuitských škol a nyní i z dalších katolických i evangelických škol. Ze zneužívání je podezřelých dvanáct lidí, uvedla DPA.

Foto: Thomas Peter , Reuters

Německá advokátka Ursula Raueová hovoří o zneužívání žáků na německých církevních školách.

Článek

"Nabralo to rozměry, které doposud nikdo netušil," komentovala nová zjištění advokátka Ursula Raueová, která v Berlíně představila průběžnou zprávu svého vyšetřování. "Mám dojem, že jich bude ještě více," prohlásila k nově uvedenému počtu 115 obětí.

Při vyšetřování mluvila nejen s oběťmi sexuálních útoků církevních pedagogů, ale i s rodiči a svědky. Mezi oběťmi byly podle Raueové i dívky a zneužívání se dopouštěly i dvě ženy

Oběti podle právničky líčily, že se jich učitelé převážně dotýkali na genitáliích a dopouštěli se "dotěrných něžností". V jednom nejezuitském zařízení ale docházelo i k surovým napadením, uvedla Raueová, podle níž si někteří ze žáků, kteří byli vystaveni obtěžování, později vzali život. Mnozí muži prý o svých zážitcích otevřeně hovořili vůbec poprvé a nesvěřili se s nimi ani svým manželkám.

Osmdesát procent zneužívaných nechce žádné odškodnění.

Skandál propukl na jezuitském gymnáziu v Berlíně

Na jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg v Berlíně, kde celá aféra na konci ledna propukla, se podle ní zatím objevilo 40 až 50 případů. [celá zpráva]

Další vyšly najevo v St. Blasienu v Bádensku-Württembersku, v Hamburku, Bonnu, Göttingenu a Hannoveru. [celá zpráva]

Raueová uvedla, že oběti jmenovaly celkem 12 pracovníků jezuitských ústavů v Německu, kteří se na nich dopouštěli trestné činnosti.

Berlínské státní zastupitelství ale už dříve zveřejnilo, že tyto 20 až 30 let staré případy jsou promlčené.

Reklama

Výběr článků

Načítám