Hlavní obsah

Ukrajinský soud pozastavil platnost výsledků prezidentských voleb

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Ukrajinský Nejvyšší správní soud ve středu pozastavil platnost výsledků prezidentských voleb do té doby, dokud nebude posouzeno odvolání poražené Julije Tymošenkové. Informovaly o tom ve středu agentury RIA Novosti a Interfax.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

"Nejvyšší správní soud Ukrajiny částečně uspokojil žádost Tymošenkové k Centrální volební komisi a rozhodl nařídit komisi, aby pozastavila platnost výsledků druhého kola voleb prezidenta Ukrajiny a zabránila Viktoru Janukovyčovi stát se prezidentem Ukrajiny do ukončení posouzení dané administrativní záležitost," stojí v prohlášení soudu.

Očekává se, že o žalobě Tymošenkové soud rozhodne během dvou dnů.

Tymošenková podala žalobu, protože chce dosáhnout toho, aby vítězství Viktora Janukovyče bylo prohlášeno za neplatné.

Janukovyč už přijímal gratulace od zahraničních státníků. Do úřadu měl být uveden 25. února. Rozhodli o tom v úterý poslanci ukrajinského parlamentu.

Podmínili to ale tím, že nejvyšší správní soud stihne do té doby projednat stížnost na neplatnost prezidentských voleb, kterou podala Tymošenková. Její tým už 9. února oznámila, že výsledky napadne u soudu. O den později volební komise souhlasila s částečným přepočítáním hlasů.

Viktor Janukovyč získal 48,95 procenta hlasů, Julija Tymošenková dostala 45,47 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám