Hlavní obsah

Obětí zneužívání v německých školách už je sto

Berlín

Ve školách v Německu se ví už zhruba o stovce případů sexuálního zneužívání tamních studentů. Podle agentury DPA to v pondělí řekla právnička jezuitského řádu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Skandál kolem zneužívání dětí ze 70. a 80. let se dostal na veřejnost před pár týdny, kdy na zneužívání upozornil současný ředitel jezuitského gymnázia v Berlíně páter Klaus Mertes. Od té doby se rozrůstá a oběti se hlásí i z dalších měst, přičemž v podezření jsou i ústavy i v Chile a ve Španělsku.

V Německu se minulý týden ke zneužívání přiznal třetí jezuita.

Mertes nedávno zaslal více než 600 bývalým žákům dopis, v němž se za chování někdejších pedagogů omluvil.

Přes 20 či 30 let staré případy jsou už ale promlčeny. Německá biskupská konference se chce situací zabývat na svém výročním zasedání, které se koná od 22. do 25. února.

Berlínské Gymnázium Canisius-Kolleg je výběrový soukromý katolický ústav. Mezi jeho absolventy patří i řada úspěšných obchodníků a politiků.
Odhalení sexuálního zneužívání žáků na této škole není prvním případem tohoto druhu v Německu. Na rozsáhlé zneužívání dětí v nedávné době upozornila také vládní komise v Irsku, kde se ho od 30. let minulého století dopouštěli katoličtí duchovní a vychovatelé; jejich nadřízení to mnoho let kryli

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám