Hlavní obsah

Vlna sebevražd ve francouzském Télécomu pokračuje, obětí je již 37

– Paříž

Dva další zaměstnanci telekomunikační společnosti France Télécom spáchali v posledních dnech sebevraždu. Od roku 2008 se tak rozhodlo ukončit život již 37 zaměstnanců společnosti v souvislosti s pracovními metodami firmy. "Podnik je v šoku," řekl agentuře AFP mluvčí France Télécom.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Jako poslední si vzal ve čtvrtek ve svém bytě život dvaatřicetiletý řídící pracovník v odboru podnikových služeb v Dijonu. Muž se před několika měsíci vrátil do práce po dlouhé nemoci. V úterý se v lese zabil padesátiletý technik ze západní Francie. Vedení firmy podle AFP připustilo, že tyto činy mohou mít spojitost s prací obou mužů.

Z výsledků průzkumu, který ve společnosti provedla auditorská firma Technologia od poloviny října do poloviny listopadu loňského roku, vyplynulo, že většina zaměstnanců France Télécom je znechucena poměry ve firmě, že pracovní podmínky jsou pro ně mimořádně náročné a stresové a přístup nadřízených k nim je nepřijatelný.

Ankety se zúčastnilo 80 000 ze 102 000 zaměstnanců firmy, takže výsledky by měly být zcela relevantní. S ohledem na počet sebevražd a výsledek této hloubkové ankety začala vláda tlačit na vedení France Télécom, aby s odbory vypracovalo dohodu o rovnováze mezi soukromým a pracovním životem a o mobilitě pracovních sil. Její podpis se očekává 19. února. [celá zpráva]

Management se dlouho hájil, že se počty mrtvých se nevymykají z průměru. Podle údajů Světové zdravotnické organizace připadlo v roce 2008 ve Francii v průměru 26,4 sebevražd mezi muži na 100 tisíc lidí. Zdůrazňoval, že počet sebevražd výrazně neroste, už v roce 2000 bylo zaznamenáno 28 sebevražd mezi zaměstnanci. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám