Hlavní obsah

Švédská policie zatkla muže kvůli krádeži nápisu v Osvětimi

Novinky, rei
Stockholm

Švédská policie zatkla muže, který je podezřelý z toho, že si objednal krádež nápisu Arbeit macht frei (Práce osvobozuje) nad branou někdejšího koncentračního tábora v Osvětimi. Nápis byl ukraden v prosinci.

Článek

Švédská policie zatkla ve čtvrtek ve Stockholmu 34letého Anderse Högströma. Muž si podle úřadů objednal prosincovou krádež nápisu z brány nacistického vyhlazovacího tábora v Osvětimi. Očekává se jeho vydání do Polska.

Zadržení na základě evropského zatykače potvrdila státní žalobkyně Agnetha Hildingová Kvarnströmová. Högströmovi bude přidělen obhájce a vyslechnou ho švédští vyšetřovatelé, kteří rozhodnou o jeho vydání do Polska, kde čelí podezření z iniciování krádeže kulturního dědictví.

Ukradený nápis našla policie po třech dnech rozřezaný na tři části v lesích u Toruně. V souvislosti s krádeží obvinila pětici Poláků.

Högström, někdejší spoluzakladatel mezitím přejmenované neonacistické strany Národněsocialistická fronta (NSF), počátkem ledna v deníku Aftonbladet uvedl, že pomohl policii odcizený nápis najít tím, že jí dal informace vedoucí k zatčení mužů v Polsku.

Arbeit macht frei

Nápis "Arbeit macht frei" vznikl v zámečnické dílně v koncentračním táboře Osvětim. Písmena vytvořil vězeň Jan Liwacz. Na tabuli je obrácené písmeno "b" ve slově Arbeit, což mnozí vykládají jako skrytý výraz odporu vězňů proti nacistům. Nápis chtěli po osvobození Osvětimi v lednu 1945 odvézt sovětští vojáci, ale za láhev podomácku vyrobené kořalky ji její hlídač dal jednomu z bývalých vězňů. Podle odborníků má nevyčíslitelnou hodnotu.

Heslo "Arbeit macht frei" bylo umístěno i na vstupních bránách jiných koncentračních táborů, včetně Terezína.

Připustil, že ho požádali, aby přepravil nápis z jednoho místa na druhé a aby oslovil kupce. Ten prý byl ochoten zaplatit několik miliónů švédských korun. Peníze neonacisté podle listu chtěli použít na přípravu teroristických útoků na politické špičky a členy parlamentu.

Reklama

Související témata:

Související články

V Osvětimi ukradli nápis Arbeit macht frei

Nápis "Arbeit macht frei" nad vstupní branou areálu bývalého koncentračního tábora v polské Osvětimi byl v noci na pátek odcizen, uvedl server Gazeta.pl....

Výběr článků

Načítám