Hlavní obsah

Z unijních peněz se platí dětem zaměstnanců i lyžování v Alpách

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohatisícové příspěvky na jeden lyžařský pobyt v Alpách ročně a na některý ze čtyř letních táborů po celé Unii – na to mají nárok děti zaměstnanců europarlamentu. I ty, jejichž rodiče vydělávají 78 tisíc eur (1,9 mil. Kč) ročně, napsal britský list The Times.

Foto: Vincent Kessler , Reuters

Článek

Z peněz europarlamentu tak lze ročně čerpat 234 tisíc eur (asi 6,1 mil. korun). Rodičům, kteří za lyžařský pobyt v Alpách zaplatí 900 eur, parlament uhradí až polovinu částky, tedy 11 745 korun. Jen v roce 2008, za který jsou poslední údaje, toho využilo 97 dětí.

Upozornil na to nizozemský europoslanec Daniel van der Stoep z populistické Strany svobody, kterou vede kontroverzní Geert Wilders. „Jsem tu nový a každý den mne překvapí nějaký nový způsob, jak se tu utrácejí peníze,“ řekl van der Stoep, člen rozpočtového výboru.

Peníze se skrývají pod rozpočtovou položkou Sociální služby – sociální intervence. Parlament teď ujišťuje, že se zaměří na to, aby příspěvky dostávali hůře placení zaměstnanci.

V parlamentu v poslední době sílí hlasy žádající lepší vysvětlení toho, nač padne 1,5 miliardy eur tvořící roční rozpočet této instituce.

Reklama

Výběr článků

Načítám