Hlavní obsah

Europoslanci odmítli dohodu s USA o sdílení bankovních dat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Evropský parlament ve čtvrtek odmítl kontroverzní dohodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy o sdílení dat o bankovních převodech. Dohoda, která začala platit tento měsíc, podle europoslanců pozbude platnosti.

Článek

Američané před takovým krokem varovali, neboť dokument považují za neoddělitelnou součást boje proti terorismu.

Přechodná dohoda umožnila Američanům nahlížet do evropských záznamů o bankovních převodech prostřednictvím mezinárodní bankovní sítě SWIFT. Dá se čekat, že její smetení ze stolu vyvolá v USA kritické hlasy. Američtí představitelé před jejím odmítnutím varovali. Do Bruselu kvůli tomu dokonce volala i šéfka diplomacie Hillary Clintonová.

I po čtvrtečním hlasování europarlamentu mohou Spojené státy bankovní data získat na základě bilaterálních dohod s jednotlivými zeměmi Evropské unie.

"Bez (unijní) dohody budou mít naši spojenci nadále přístup k citlivým informacím, ale bez bezpečnostních záruk obsažených ve SWIFTu," řekl europoslanec ODS Jan Zahradil.

Dohoda EU-USA o bankovních informacích měla prozatímní charakter. Platit začala tento měsíc a měla fungovat devět měsíců. Během nich měly Brusel a Washington dohodnout trvalé podmínky sdílení dat.

Reklama

Výběr článků

Načítám