Hlavní obsah

Loni na světě zahynulo 110 novinářů, nejvíce za deset let

Vídeň

Za loňský rok přišlo na celém světě při výkonu zaměstnání o život 110 novinářů, což je nejhorší bilance za poslední desetiletí. Ve čtvrtek to oznámil Mezinárodní tiskový institut (IPI) ve výroční zprávě o svobodě tisku ve světě. V minulých deseti letech bylo zabito podle IPI celkem 735 žurnalistů.

Foto: Erik de Castro, Reuters

Odkrývání masového hrobu, kde skončili novináři zabití na Filipínách

Článek

Nejnebezpečnějším kontinentem pro novináře byla v roce 2009 Asie, kde zemřelo 55 reportérů. To je o 30 více oproti roku 2008. Nelichotivou bilanci zvedl listopadový masakr 32 žurnalistů na Filipínách [celá zpráva], kde loni zahynulo celkem 38 novinářů.

Druhým nejhorším místem byla Latinská Amerika s počtem 28 zabitých. V Africe násilně zemřelo 14 pracovníků médií.

Situace se oproti roku 2008 zlepšila v Iráku. Tehdy tam bylo zabito 14 novinářů, loni klesla bilance na čtyři. Na celém Blízkém východě pak v roce 2009 zemřelo šest žurnalistů.

"Toto desetiletí není jako předešlé, protože při konfliktech v zemích jako Irák, Afghánistán, Somálsko a Pákistán se stávají záměrnými terči novináři," řekl Anthony Mills, který práci na výroční zprávě vedl.

Jednoznačně nejnebezpečnější zemí světa v uplynulých deseti letech byl pro novináře Irák, kde jich bylo zabito 170. Druhou nejhorší zemí jsou Filipíny s 93 zavražděnými, třetí pak Kolumbie s 58 zabitými novináři od roku 2000.

Na čtvrté příčce pomyslného žebříčku zemí skončilo s 58 zavražděnými novináři Mexiko, které podobně jako Kolumbii trápí vyřizování účtů narkomafie. Pátou nejnebezpečnější zemí pro výkon práce novináře v posledních deseti letech se stalo Rusko s 35 zabitými novináři. Za loňský rok zde zaznamenal IPI pět vražd žurnalistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám