Hlavní obsah

Slovensko kritizuje Rada Evropy kvůli šikanování zadržených mladých Romů

Rada Evropy kritizuje slovenské věznice a policii kvůli špatnému zacházení s mladými Romy. Uvedla, že k němu patří i hromadné prohlídky nahých vězňů. Jedná se o případ z Košic z 21. března 2009. Slovenští policisté nutili skupinu zadržených romských chlapců, aby se svlékli do naha a vzájemně se fackovali. Ponižování bylo i natočeno.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Článek

Na záběrech je vidět šest mladých Romů, z nichž tři jsou nezletilí, stojících v malé místnosti pod schodištěm a muže, který na ně řve, aby se svlékli do naha. "Ten, kdo se svlékne poslední, bude potrestán," zaznělo na videonahrávce. Jakmile se chlapci svlékli, bylo jim nařízeno, aby si dali ruce za hlavu, a kamera jim snímá genitálie. Na dalších záběrech drží policisté v uniformách psy, kteří na chlapce štěkají. Mladí Romové byli také donuceni vzájemně se políbit, a následně se museli fackovat. Policisté se tomu na nahrávce smějí.

Romové byli zadrženi kvůli možnému útoku na 65letou důchodkyni.

Slovenský policejní prezident Ján Packa loni v dubnu uvedl, že devět policistů bylo postaveno kvůli případu mimo službu a u sedmi z nich byl předložen návrh na propuštění ze služebního poměru. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám