Hlavní obsah

Ukrajinská volební komise souhlasí s dílčím přepočítáním hlasů

Kyjev

Ukrajinská ústřední volební komise považuje za účelné přepočítat odevzdané hlasy v některých volebních okrscích, aby potvrdila, či vyvrátila obdržené stížnosti. Řekla to ve středu v Kyjevě podle agentury Unian místopředsedkyně komise Žanna Usenková-Černá. Komise podle ní obdržela několik desítek takových stížností, ale dosud je neprojednávala.

Foto: Gleb Garanich , Reuters

Ukrajinská premiérka Julija Tymošenková

Článek

"Již při prostudování prvních z nich je zřejmé, že bude zapotřebí požádat některé okrskové sčítací komise, aby hlasy přepočítaly," řekl Usenková-Černá. Upřesnila, že v některých případech byly poškozeny zásilky s volebními listinami, do oblastních volebních komisí byly občas volební dokumenty dopravovány způsobem, který neodpovídá zákonu.

Volební štáb premiérky Julije Tymošenkové dnes vyzval k přepočítání hlasů v 900 volebních okrscích, protože prý má důkazy o manipulacích s hlasy voličů ve prospěch vítězného kandidáta Viktora Janukovyče.

Podle šéfa volebního štábu Tymošenkové Olexandra Turčynova během voleb docházelo k "systematickým falzifikacím", které měly vliv na konečný součet hlasů. Žádost o přepočítání hlasů se týká všech volebních okrsků na Krymu, v Doněcké a Luhanské oblasti, tedy v místech, kde Janukovyč s velkým náskokem vyhrál.

Usenková-Černá na tiskové konferenci neupřesnila, kolik volebních okrsků ústřední volební komise k přepočítání hlasů vyzve.

Reklama

Související články

Volby na Ukrajině vyhrál Janukovyč

Proruský kandidát na ukrajinského prezidenta Viktor Janukovyč je vítězem voleb. Oznámila to v pondělí ústřední volební komise na své internetové stránce. Po...

Tymošenková volby napadne u soudu

Neúspěšná kandidátka z ukrajinských prezidentských voleb Julija Tymošenková neuzná vítězství Viktora Janukovyče a volby napadne jako neregulérní. Uvedla to...

Výběr článků

Načítám