Hlavní obsah

Britská vláda musela zveřejnit informace o mučení

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda u odvolacího soudu nezabránila povinnosti zveřejnit tajné informace související s údajným mučením Brita etiopského původu Pákistánci pod taktovkou USA. Podle ministra zahraničních věcí Davida Milibanda to ohrozí národní bezpečnost.

Foto: Profimedia.cz

Binyam Mohamed

Článek

Binyama Mohameda drželi Američané sedm let. On tvrdí, že se tak dělo s vědomím britských úřadů. Středeční verdikt vynesli tři nejvyšší soudci Apelačního soudu v Anglii a Walesu. Mimo jiné uvedli, že s Mohamedem bylo zacházeno krutě, nelidsky a ponižujícím způsobem.

Mluvčí britského premiéra uvedl, že vláda je proti mučení a krutému zacházení, se zveřejněním zprávy americké Ústřední zpravodajské služby CIA o Mohamedově případu ale nesouhlasí. Ministerstvo zahraničí nicméně krátce po verdiktu zprávu zveřejnilo na svých internetových stránkách.

Dokument o sedmi odstavcích shrnuje, co Londýn věděl o způsobu, jakým bylo s Mohamedem po jeho zatčení v Pákistánu v roce 2002 zacházeno. Pákistánci ho podezřívali z napojení na al-Kajdu v Afghánistánu, u níž se měl učit, jak zacházet se zbraněmi a výbušninami. Ze zprávy vyplývá, že Pákistánci pod vedením Američanů Mohameda v prvních dnech po zadržení schválně dlouhodobě připravovali o spánek a různě mu vyhrožovali. Mimo jiné mu řekli, že by ho mohli předat do jiné země. Mohamed byl během výslechů přivazován.

Ze zprávy pro Londýn vyplývá, že to zadržený těžce psychicky nesl a věznitelé se obávali, že by mohl spáchat sebevraždu. Soudci apelačního soudu ve středu mimo jiné uvedli, že takové zacházení, kdyby bylo prováděno za Velkou Británii, by bylo jasným porušením zákazu mučení.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Britský ministr zahraničí David Miliband

Miliband argumentoval, že britský soud nemá právo zveřejňovat tajnou zprávu americké služby, která byla britské straně předána na základě důvěry mezi zpravodajskými agenturami. „Tento princip je pro vztahy mezi Británií a USA nepostradatelný,“ uvedl.

Jednatřicetiletý Binyam Mohamed dostal v Británii status uprchlíka v roce 1994. V Pákistánu ho zatkli kvůli nesrovnalostem s vízy. Ještě v roce 2002 byl tajně převezen do Maroka. Také tam byl podle svých slov mučen. Vyšetřovatelé se prý ptali na život v Londýně a k tomu mohly podle něj dodat podklady jedině britské úřady. O dva roky později skončil Mohamed v americké věznici Guantánamo na Kubě. Loni v únoru ho propustili a on se vrátil zpět do Británie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám