Hlavní obsah

Itálie chce přísně trestat osoby, které strhnou lavinu

Právo, DPA, nek
Řím

Itálie chce zavést přísné postihy pro lidi, kteří svým nezodpovědným chováním v horách zaviní spuštění laviny. Předloha, kterou nyní projednává senát, například počítá s pokutou do pěti tisíc eur (131 tisíc Kč) pro lyžaře, kteří pojedou mimo vyhrazené stopy resp. sjezdovky. A pokud by si neštěstí vyžádalo i oběti na životech, mohl by hříšník jít i do vězení.

Foto: Zoom - Tirol, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vláda premiéra Silvia Berlusconiho tím reaguje na opakovanou výzvu horské služby a dalších složek záchranného systému. Jejich příslušníci si stěžují, že mnohdy zbytečně riskují své životy, jen aby zachránili nedisciplinované návštěvníky hor.

Záchranáři zesílili svůj apel po uplynulém víkendu, kdy si laviny v severní Itálii vyžádaly sedm lidských životů. Jednou z obětí byla i žena, kterou horská služba vyprostila ze sněhové masy ještě živou. Později však v nemocnici žena podlehla těžkým zraněním.

Světoznámý horolezec a „král osmitisícovek“ Reinhold Messner kritizoval záměr italské vlády jako „hysterickou reakci“. Podobné iniciativy podle něj budou znamenat konec alpinismu. Pro větší bezpečnost turistů v horách není nutný nový zákon, ale osvěta, která by srozumitelněji vysvětlila, kde končí turistika a začíná profesionální horolezectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám