Hlavní obsah

Žáky zneužívali i v jezuitském gymnáziu v Bonnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bonn

Dvanáct absolventů jezuitského gymnázia v Bonnu oznámilo, že je během studií zneužívali vyučující. Jeden případ vyšetřuje státní zastupitelství. Ředitel bonnského gymnázia Aloisius-Kolleg odstoupil ze své funkce, napsala v úterý agentura DPA. Skandál se zneužívám žáků vypukl v berlínském jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle mluvčího školy měl mít čtyři případy na svědomí člen řádu, který ve škole působil v letech 1952 až 1962. V roce 1972 zemřel. Mluvčí uvedl, že se jednalo zřejmě o velmi závažné sexuální zneužívání.

Zbývající obvinění se týkají dalšího jezuity, jenž ve škole pracoval do roku 2007. Nyní je mu 82 let a žije v pečovatelském domě. Činy se měly odehrát v 70. a 80. letech i na počátku nového tisíciletí. Jeden ze žáků se obrátil na státní zastupitelství, které se věcí začalo zabývat.

Ředitel bonnského gymnázia Theo Schneider se rozhodl odstoupit. Učinil tak poté, co na jeho hlavu padla obvinění, že o zneužívání školáků věděl.

Skandál kolem zneužívání dětí ze 70. a 80. let v jezuitských školách a dalších zařízeních v Německu propukl zhruba před deseti dny. Nejprve se objevily zprávy o případech z berlínského gymnázia Canisius-Kolleg. [celá zpráva]

V následujících dnech se pak hlásily oběti i z Hanburku, Hannoveru, St. Blasienu a Göttingenu. [celá zpráva]

Dosud se jich ozvaly asi čtyři desítky. Přes 20 či 30 let staré případy jsou už ale promlčené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám