Hlavní obsah

Nová smlouva o omezení jaderných zbraní vázne kvůli protiraketové obraně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Plán USA na protiraketovou obranu blokuje podpis nové smlouvy o omezení jaderných zbraní mezi USA a Ruskem. V úterý to uvedl náčelník ruského generálního štábu Nikolaj Makarov. Nová dohoda má nahradit smlouvu START 1 z počátku devadesátých let, která loni vypršela.

Článek

Generál sdělil agentuře Interfax, že problémem jsou rozdílné pohledy Moskvy a Washingtonu na americký plán protiraketové obrany.

Ruský generál podle agentury AP trvá na tom, aby protiraketový štít USA byl zahrnut do ženevských jednání o strategické výzbroji. Makarov řekl, že plán USA umístit části svého protiraketového štítu ve východní části Evropy může oslabit ruskou strategii zadržování. Vyjádřil pochyby nad argumenty obhájců protiraketového systému, že americké střely mohou zajistit i bezpečnost Ruska.

Americký prezident Barack Obama sice loni v létě opustil plán George Bushe vybudovat systém pozemní protiraketové obrany s raketami GBI v České republice a Polsku. Od záměru však zcela neupustil, jen se rozhodl zaměřit se na ochranu před raketami středního doletu a pro mobilní systém postavený na námořním systému Aegis.

Dohoda USA s Rumunskem Moskvu popudila

USA se v únoru dohodly s Rumunskem na umístění antiraket na jeho území. To Moskvu popudilo.

Rumunský prezident Traian Basescu 4. února uvedl, že Rumunská nejvyšší rada obrany (CSAT) schválila plán Spojených států rozmístit v Rumunsku pozemní prvky nového systému protiraketové obrany. Má jít o "pozemní zařízení pro průzkum", pravděpodobně o radarové komponenty. [celá zpráva]

"Rada schválila americký návrh na zapojení Rumunska do systému protiraketového štítu," řekl Basescu. "Bylo dohodnuto, že na rumunském území mají být jeho prvky umístěny od roku 2015," dodal. Podle hlavy rumunského státu americký návrh předpokládá zapojení Rumunska do systému zaměřeného proti "potenciálním útokům balistickými raketami nebo raketami středního doletu".

Už 5. února varoval první místopředseda zahraničního výboru ruské dolní sněmovny Leonid Sluckij, že tento plán může zdržet podpis smlouvy. "Ruská reakce na tento krok bude nejspíš negativní," předpověděl Sluckij a dodal: "Je docela možné, že rozhodnutí Rumunska vyvolá na jednáních o strategických zbraních nové otázky a potřebu nových dohod. Postup Spojených států se vymyká logice dosavadního rusko-amerického dialogu o omezení strategických zbraní."

V pátek zveřejněná nová vojenská strategie Ruska označila systém protiraketové obrany za své ohrožení. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám