Hlavní obsah

Rakouská politička podezřívala maďarskou kliniku, že provádí ženskou obřízku

– Budapešť/Vídeň
Právo, Novinky, aš, ivi

Na klinice v maďarském městě Sopron mají lékaři provádět ženskou obřízku. S tímto podezřením přišla rakouská sociálnědemokratická politička Petra Bayrová. Uvedla to rakouská agentura APA. Maďarská klinika obvinění důrazně popřela a potvrdila, že na požádání dělají ženám plastické korekce na intimních místech.

Článek

Bayrová se kvůli tomu obrátila na maďarské velvyslanectví ve Vídni. Maďarská generální konzulka ve Vídni Krisztína Némethová potvrdila, že dopis od rakouské političky obdržela.

Bayrová, která se vede tvrdý boji proti ženské obřízce, při níž se ženám odstraní klitoris, v dopise vyjádřila podezření, že se na klinice provádějí nejen plastiky stydkých pysků, ale také ženská obřízka.

K podezření ji přivedla e-mailová komunikace redaktorky Elfriede Hammerlové, věnující se otázkám ženské krásy, s klinikou.

Chyba v překladu

Redaktoři maďarského bulvárního deníku Bors vyhledali 50letého lékaře, kterého rakouská politička obvinila a zjistili, že se jedná o uznávaného odborníka z města nedaleko rakouské hranice. Lékař potvrdil, že si na klinice pronajímá operační sál, kde na požádání žen provádí labioplastiku. Tato operace je legální.

Ani Bayrová nevyloučila, že mohlo jít o chybu v překladu, kde se objevil výraz korekce klitorisu, protože komunikace byla vedena v němčině.

„Telefonovala jsem na kliniku. Zřejmě se jedná o nedorozumění. Dopis neobsahoval žádné důkazy,“ uvedla maďarská konzulka.

Podle maďarského deníku může být za obviněním fakt, že maďarští lékaři provádí tyto zákroky mnohem levněji, než jejich rakouští kolegové.

Bayrová je ovšem známá jako bojovnice proti brutálnímu zákroku ženské obřízky a tvrdí, že v Rakousku bylo takto zmrzačeno z náboženských důvodů 6000 až 8000 tisíc žen, ročně je jich kolem osmi set.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám