Hlavní obsah

Zmatek na Ukrajině: vítězství ve volbách hlásí Janukovyč i Tymošenková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Nedělní ukrajinské prezidentské volby podle všeho skončily těsně, vítězství si totiž na základě předběžných součtů hlasů nárokují oba kandidáti. Volební štáb Julije Tymošenkové v neděli večer oznámil, že podle jeho propočtů vede premiérka po sečtení 85 procent hlasů nad svým volebním soupeřem Viktorem Janukovyčem těsně o necelé procento. Janukovyčův štáb ale po vlastním sečtení 82 procent hlásí vítězství svého kandidáta o 4,5 procenta.

Článek

První oficiální výsledky zveřejněné volební komisí zatím hovoří o vítězství Janukovyče, vycházejí ale ze sečtení jen asi 11 procent odevzdaných hlasů.

Podle údajů štábu premiérky dostala Tymošenková v nedělním druhém kole prezidentských voleb 46,8 procenta hlasů, zatímco Janukovyč 46 procent. Platí to podle neoficiálního sečtení 85 procent odevzdaných hlasů, které si tým premiérky provádí souběžně s oficiálním, ale rychleji, napsala agentura Reuters.

Janukovyčův štáb ale kontroval oznámením, že po vlastním paralelním sčítání hlasů vede jeho kandidát o 4,5 procenta nad premiérkou, napsal Reuters.

Janukovyč už vyzval Tymošenkovou k rezignaci

Podle oficiálních výsledků vycházejících z 11,2 procenta sečtených hlasů vede Janukovyč nad Tymošenkovou o téměř deset procent; má zatím 52,17 procenta hlasů oproti 42,6 procenta hlasů pro Tymošenkovou.

Janukovyč se již večer prohlásil za vítěze a vyzval Tymošenkovou, aby rezignovala na post předsedkyně vlády. Tymošenková již dříve první ohlášené odhady odmítla s tím, že rozdíl v procentech není velký a může být projevem statistické chyby. Na vyhlášení vítěze je prý příliš brzy.

Prostřednictvím šéfa svého volebního štábu Oleksandra Turčynova Tymošenková novinářům vzkázala, že rozhodující budou až údaje ústřední volební komise. První oficiální údaje o výsledcích hlasování budou k dispozici v pondělí ráno. Štáb Viktora Janukovyč považuje vítězství za hotové.

Politologové očekávají na Ukrajině soudní spory

Pokud oficiální čísla potvrdí těsné vítězství šéfa Strany regionů Viktora Janukovyče, čeká se v příštích týdnech tvrdý zápas o výsledek prezidentských voleb. Podle ukrajinských analytiků není pravděpodobné, že jeho soupeřka Julija Tymošenková takový výsledek uzná.

"Tak malý rozdíl znamená, že o volební výsledek se ještě tvrdě střetnou," řekl agentuře Reuters sociolog Juryj Jakymenko. Předpověděl, že Tymošenková volby zažaluje a nový prezident se nebude moci ujmout úřadu, dokud dlouhý soudní spor neskončí.

Uznání porážky od Tymošenkové neočekává ani politolog Mychajlo Pogrebinskij. "To Tymošenková neudělá," prohlásil po oznámení odhadů. Vliv na její postoj může prý mít stanovisko zahraničních pozorovatelů a jejich výrok o průběhu hlasování.

Krátce po oznámení volebních odhadů vydala komentář k ukrajinským volbám ruská oficiální agentura ITAR-TASS. Uvedla v něm, že "Rusko se tentokrát záměrně distancovalo od ukrajinského předvolebního dění. Nikdo z hlavních aktérů nemůže Moskvě vyčítat, že by komukoli cokoli vnucovala nebo kohokoli podporovala. To je možná hlavní úspěch voleb."

Rusko-ukrajinské vztahy se podle komentáře nepochybně budou zlepšovat, "protože na zachování nynějšího napjatého vztahu nemá zájem žádná pragmaticky uvažující politická síla."

Ukrajinská Pravda v neděli napsala, že Tymošenková může manévrovat a požadovat vytvoření koaliční vlády výměnou za to, že volební výsledek uzná. S odvoláním na názory poslanců kyjevského parlamentu levicový list napsal, že hlavním cílem Tymošenkové bylo dosáhnout těsného výsledku. "Za těchto okolností se mohou dohodnout na obchodu a Tymošenková vymění žalobu za koalici," napsal list.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám