Hlavní obsah

Do spisu mu dali omylem "neresuscitovat", stálo ho to život

Novinky, Jakub Kynčl, Daily Mail
Derby

Velký skandál hýbe nemocnicí v anglickém Derby. Šestaosmdesátiletý pacient Peter Clarke možná ještě mohl žít. To by však zdravotní úředník nesměl dát starému muži do spisu formulář "Nepokoušet se resuscitovat".

Článek

Peter Clarke dostal v britské nemocnici zástavu srdce. Za normální situace by následovaly všemožné pokusy o oživování. Těch se ale starý muž ani nedočkal. Sestřička totiž v jeho spisu zahlédla formulář vyzývající doktory k tomu, aby muže v případě zástavy srdce neresuscitovali a nechali zemřít. Vyplněný sice nebyl, i tak ale doporučila lékařům, aby se pacienta nepokoušeli oživit.

Šestaosmdesátiletý vdovec z Belperu v hrabství Derbyshire trpěl onemocněním srdce a do nemocnice byl přijat z pečovatelského domu kvůli příznakům chřipky. Když nastala zástava srdce, tak sestřička zabránila lékařům v pokusu o resuscitaci vzhledem k nalezenému dokumentu. O hodinu později však přišla na to, že v jeho lékařských záznamech tento dokument nic nepotvrzuje a nepodporuje.

Výše zmíněnou listinu musí podepsat doktor s nejméně dvouletou praxí, primář a pacientova rodina. Skandál tak ukázal, že nemocnice dávala svévolně tyto formuláře do složek pacientům, u kterých připadalo v budoucnu v úvahu podepsání tohoto dokumentu.

Minimální šance na přežití

Lékaři tvrdí, že by Clarke měl při oživování stejně minimální šanci na přežití, avšak rodina, která za mužem docházela denně, je i tak jejich počínáním znechucena.

"Chodili jsme za ním každý den. Nikdo z nemocnice se nás na nic obdobného neptal. Pokud by se nás zeptali, tak bychom jim řekli, ať v takovém případě dělají, co je v jejich silách. To je snad to, co člověk očekává od nemocnice," uvedla dcera Lynda Woodiwissová, které se již mluvčí nemocnice omluvila. Ničeho jiného se však zřejmě nedočká.

Reklama

Výběr článků

Načítám