Hlavní obsah

Ukrajinské volby: Tymošenková výrazně stahuje náskok Janukovyče

Aktualizováno

Nedělní druhé kolo prezidentských voleb na Ukrajině podle prvních dílčích odhadů vyhrává předseda vlivné opoziční Strany regionů Viktor Janukovyč (59). Původně velký náskok se ale jeho soupeřce, premiérce Juliji Tymošenkové (49) podařilo výrazně zmenšit, takže za ním zaostává už jen o 4,1 procenta. Oznámil to moskevský rozhlas s odvoláním na anketu mezi voliči opouštějícími volební místnosti.

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Ministerská předsedkyně Julija Tymošenková vhazuje svůj lístek do volební urny.

Článek

Janukovyčovi odevzdalo podle průzkumu hlas 49,4 procenta voličů, Tymošenkové 45,3 procenta. Průzkum byl zveřejněn v době, kdy volební lístky odevzdala zhruba polovina z 37 miliónů oprávněných voličů.

V dřívějším odhadu volebních výsledků dělil oba kandidáty rozdíl 14 procent. Tato čísla jsou však jen orientační, přesnější odhady budou podle ukrajinských médií k dispozici po uzavření volebních místností v 19:00 hodin SEČ.

Výsledky průzkumu byly zveřejněny v Moskvě, protože volební zákon na Ukrajině zakazuje publikovat odhady výsledků před uzavřením volebních místností.

Průzkumy jasně favorizovaly Janukovyče

Předvolební průzkumy dávaly pro druhé kolo zhruba desetiprocentní náskok Janukovyčovi, většina kyjevských médií přesto považovala hlasování za otevřené. Janukovyčova soupeřka Tymošenková spoléhala na to, že jí odevzdají hlasy voliči, jejichž kandidáti se do druhého kola nedostali.

Den před volbami byla sice na Ukrajině agitace zákonem zakázaná, ale po celou sobotu byly snad ve všech ukrajinských městech volby tématem číslo jedna. Očekává se účast ještě vyšší než v prvním kole 17. ledna, kdy se dostavilo k urnám přes 70 procent voličů.

Ukrajinská vláda přijala mimořádná bezpečnostní opatření, která mají zajistit hladký průběh voleb. V ulicích hlídkují zesílené oddíly policie, sídlo ústřední volební komise v hlavním městě střeží vojska ministerstva vnitra. Jen v Kyjevě je v plné pohotovosti 2000 policistů, tisíce dalších jsou připraveny zasáhnout.

Vyvrcholení volební kampaně v minulých dnech doprovázela vzájemná obvinění obou kandidátů z přípravy volebních podvodů a porušování zákonnosti. Došlo dokonce ke rvačce poslanců v parlamentu. Se stejným napětím jako jméno vítěze se proto na Ukrajině očekává, jak na volební výsledek zareaguje poražený.

Reklama

Výběr článků

Načítám