Hlavní obsah

Čtyři britští poslanci půjdou za zneužívání náhrad před soud

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Čtveřice britských poslanců půjde za zneužívání náhrad před soud. V pátek to oznámil šéf úřadu veřejného žalobce Keir Starmer. Obvinění původně hrozilo šesti poslancům.

Foto: Andrew Winning, Reuters

Článek

Poslanec Elliot Morley čelí dvěma obviněním, protože si dvakrát nepovoleně nárokoval proplacení hypotéky v celkové hodnotě 30 tisíc liber (asi 900 000 korun). Dvě obvinění byla rovněž vznesena proti jeho kolegovi Jimu Devineovi, který k úhradě předložil falešné faktury za uklízeče a papírnické potřeby v celkové výši téměř 9000 liber (zhruba 270 tisíc korun).

David Chaytor čelí třem obviněním. Na falešnou fakturu si dal proplatit počítačové služby a nájem nemovitostí, které ve skutečnosti vlastnil. Celkově tak státní pokladnu připravil o zhruba 20 000 liber (asi 600 000 korun).

Největším hříšníkem je Paul White, jinak lord Hanningfield, který byl obviněn celkem šestkrát za „náhrady, na něž neměl nárok“.

Hřešila více než polovina poslanců

Největší skandál poslední doby v britském parlamentu spustila loni série článků v konzervativním listu The Daily Telegraph. Odkryla rozsáhlé zneužívání náhrad ze strany zákonodárců ze všech stran politického spektra. Poslanci občas žádali i proplácení malicherností, jako například žárovek. Jejich počínání ale vesměs nebylo v rozporu se zákonem.

Vlna nevole vyvolala u bývalých i současných poslanců pokání a někteří z nich částky mezitím vrátili. Kromě úpravy pravidel a soudů s těmi, kdo porušili zákon, má tečku za aférou udělat čtvrteční výrok vyšetřovací komise vedené Thomasem Leggem. Ta uvedla, že náhrady zneužilo 392 ze 752 současných či bývalých zákonodárců. Celkem mají vrátit 1,12 miliónu liber (asi 30 miliónů korun) a týká se to i premiéra Gordona Browna.

Co si britští poslanci nechávali (také) proplatit

- sušenky

- past na myši

- dva televizory v ceně přes 2000 liber

- tři postele za téměř stejnou částku

- vyčistění komínů a odstranění ptačích hnízd

- citrón

- vařečku

- předplacení sportovního tv programu

- strojek na holení

- vyčištění septiku

Není bez zajímavosti, že audit přijde státní pokladnu na 1,16 miliónu liber, uvedl deník The Times.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám