Hlavní obsah

Aféra s daňovými úniky vydá na thriller

Právo, Vladimír Plesník

Není to nic z pořádného krimi: fantastická loupež, náročná milenka, zpravodajské služby, prokurátoři a strhující děj. Tak vypadá půdorys příběhu Hervého Falcianiho (38).

Foto: Profimedia.cz

Hervé Falciani

Článek

Drama dospělo k jednomu z vrcholů počátkem týdne, kdy německá kancléřka Angela Merkelová dala na srozuměnou, že Berlín má zájem o CD s údaji o 1500 Němcích, kteří před berňákem skryli své stamilióny do sejfů švýcarských bank.

Falciani, Ital s francouzským pasem, se v roce 2005 stěhoval s manželkou a tříletou dcerou z Monaka do Ženevy. Nastoupil tu jako správce počítačové sítě pobočky britské banky HSBC. Nadřízení si však jeho výkonnosti příliš necenili. Po dvou letech mu snížili plat. Možná právě tehdy uražená ješitnost zrodila touhu po pomstě. Buď jak buď, začal kopírovat tisíce čísel kont, adres a výší vkladů klientů.

Nevzal jsem žádné peníze.
Hervé Falciani

K rozčarování v zaměstnání se připojila milostná aféra. Začal si s kolegyní libanonského původu. Slíbil jí rozvod a sladký život. Při cestě do Bejrútu se dvojice pokusila nabídnout lup libanonským úřadům – a neuspěla.

Po návratu do Evropy oslovil Francouze a nejspíš i Němce. „Mám úplný seznam klientů pěti největších soukromých bank se sídlem ve Švýcarsku,“ napsal Spolkové zpravodajské službě (BND) e-mailem pod šifrou toomuchwalls @ yahoo.fr (první část adresy znamená česky Příliš mnoho zdí). List Frankfurter Allgemeine Zeitung uvedl, že obávat se mohou i němečtí klienti – daňoví čarodějové s vklady v druhé největší švýcarské bance Credit Suisse.

Francouzi se dostali k doplatkům

Zprvu skeptičtí Francouzi po prověření vzorku dat po výbušném souboru, který překřtili na Falcianiho kód, skočili jak diví. Vyplatilo se. Obsahoval údaje o 2953 daňových uprchlících, z nichž stát zatím získal na daňových doplatcích 500 miliónu eur (13 mld. korun).

Amatérský pokus v Bejrútu však na Falcianiho stopu přivedl švýcarské vyšetřovatele. Loni v lednu ho ve Francii vyslýchala švýcarská prokurátorka Laurence Boillatová – kvůli podezření ze zcizení dat, porušení obchodního a bankovního tajemství a hospodářské špionáže. Odjela, aniž vznesla obvinění.

Falciani, který podle francouzského listu Le Monde propadl mesiášskému komplexu, popírá, že by si chtěl nechat za předání dat zaplatit. „Nevzal jsem žádné peníze. Chci jen ukázat prstem na to, jak banky celá léta bohatnou na podvodech,“ opakuje.

Falcianiho střeží francouzská policie, takže si lze obtížně představit, jak osobně dolaďuje závěr vyjednání s Berlínem. Kdo tedy teď chce Berlín obšťastnit CD? Bývalá přítelkyně? Jeho bratr, který se údajně na akci také podílel? Nebo neznámá čtvrtá osoba?

Reklama

Výběr článků

Načítám