Hlavní obsah

Laviny v Alpách zabily sedm lidí

– Salcburk/Mnichov • Aktualizováno
Novinky, ČTK, aš, APA

Životy pěti osob si vyžádaly ve čtvrtek pády lavin v Rakousku. Dva snowboardisti zahynuli pod sněhem u salcburského Pongau. Další obětí je 22letý Němec, který zahynul v nemocnici 45 minut poté, co byl ze sněhu vyproštěn. Další obětí je Rakušan, který zahynul u Kabergu, a turistická průvodkyně z Bavorska. Mrtev byl nalezen i zmizelý muž. V německé části hor poblíž Oberstdorfu zahynul příslušník britské armády, který tu byl s kolegy na lyžařském výcviku.

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Článek

Dvojice rakouských variantních snowboardistů zahynula po vrstvou sněhu silnou jen třicet centimetrů. Sníh byl však hutný a neumožnil jim dýchaní.

Oba vyrazili od horní stanice lanovky Werfenweng nejprve lesem, později vyjeli do volného svahu, na němž se během dne sesulo již několik menších lavin.O jejich zasypání lavinou se zprvu ani nevědělo, až večer jeden z jejich kamarádů vyvolal pátrání. Horská služba našla oba mrtvé.

Němec, také snowboardista, zahynul ve Vorarlbersku, kde spadlo ve čtvrtek pět lavin. Dalších pět lyžařů sníh zasypal, ale vyvázli.

Sníh pohřbil i dva páry

Ve čtvrtek lavina zasypala pár z Bavorska. Muž ležel pod sněhem osm hodin a celou dobu byl při vědomí. Ocitl se totiž ve vzduchové kapse a podařilo se mu nakonec mobilním telefonem zavolat pomoc. Nyní je v nemocnici, kde se pomalu zotavuje. Jeho přítelkyni, turistické průvodkyni, už záchranáři nemohli pomoci.

Štěstí měla běžkařka, kterou na jiném místě strhla lavina a vlekla ji asi 30 metrů. Ve sněhu byla vidět ženina ruka, takže ji její přítelkyně holýma rukama hned vyhrabala.

Poslední obětí je čtyřicetiletý muž, který byl pohřešován od čtvrtka. V pátek se do pátrání po něm zapojilo osm desítek lidí. Kromě záchranářů se na akci podíleli také policisté se psy, členové Červeného kříže a zvláštní krizový tým. Nasazen byl i vrtulník. Muže nakonec našli mrtvého.

V Alpách zahynul v rámci výcviku i britský voják

V německém Oberstdorfu byla na lyžařském výcviku 27členná skupina britských vojáků, doprovázená instruktory a horským vůdcem. Při sjezdu do Bolgentalu se ve výšce 1500 metrů utrhla asi 300 metrů široká lavina, která strhla tři muže z řady vojáků sjíždějících za sebou.

Ostatním se podařilo vyprostit dva muže živé, u třetího konstatovala přivolaná záchranka smrt.

Laviny budou hrozit do konce zimy

Riziko pádu lavin je nadále vysoké. Odborníci vyzývají k opatrnosti, protože lLavinu může spustit i malá zátěž. V mnoha místech pak hrozí, že se sněhová vlna utrhne sama.

Horská služba proto od túr do nebezpečných míst odrazuje. Počítá s tím, že na severu Alp zvýšené lavinové riziko bude panovat až do konce letošní zimy. Horská služba vyzývá k tomu, aby si běžkaři či horští turisté brali s sebou přístroje, které díky vysílanému signálu usnadní jejich případné nalezení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám