Hlavní obsah

Rumunsko přijme prvky amerického raketového štítu

Bukurešť

Rumunská nejvyšší rada obrany (CSAT) ve čtvrtek schválila plán Spojených států rozmístit v Rumunsku pozemní prvky nového systému protiraketové obrany. Oznámil to rumunský prezident Traian Basescu. Má jít o "pozemní zařízení pro průzkum", pravděpodobně o radarové komponenty. Plán ještě musí schválit rumunský parlament, potíže se však nečekají. Bílý dům americký záměr potvrdil.

Článek

"Bylo dohodnuto, že na rumunském území mají být prvky (štítu) umístěny od roku 2015," řekl Basescu. Podle hlavy rumunského státu americký návrh předpokládá zapojení Rumunska do systému zaměřeného proti "potenciálním útokům balistickými raketami nebo raketami středního doletu".

Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs řekl, že rumunský krok je v souladu s rozhodnutím amerického prezidenta Baracka Obamy o nové podobě protiraketové obrany a že Spojené státy potěšilo. Štít podle něj poskytne ochrany pro "ty, kdo by mohli být ohroženi tam, nebo tady".

Pravděpodobně jde o radar

Žádná strana neuvedla další podrobnosti. Basescu ale mluvil o "pozemních zařízeních pro výzvědnou a sledovací činnost", což agentura DPA vykládá jako pravděpodobně radarové zařízení.

O detailech dohody mají rumunští a američtí odborníci teprve jednat. Dohodu musí také odsouhlasit rumunský parlament. Jak ale prohlásil předseda senátního výboru pro obranu Teodor Melešcanu, ani v jedné z komor se nepočítá s významnějšími problémy.

Nabídku prezidenta USA na umístění části systému tlumočila ve čtvrtek ráno prezidentu Baseskovi podle agentury AP osobně náměstkyně ministryně zahraničí pro kontrolu zbrojení a mezinárodní bezpečnost Ellen Tauscherová. Basescu poté svolal zasedání CSAT, která nabídku přijala k dalšímu postupu.

Některé tiskové agentury vyhodnotily nekonkrétní Baseskovo prohlášení jako souhlas s umístěním "interceptorů", tedy protiraket na rumunském území. Jiné však poukazují na to, že základním prvkem Obamova "nového" štítu mělo být umístění protiraket systému Aegis na amerických lodích, pohybujících se jak po Baltu, tak po Středozemním nebo i Černém moři. Považují proto za pravděpodobnější, že nabídka Rumunsku se týkala spíše radarových či komunikačních systémů.

Podle nejnovější revize protiraketové obrany vypracované Pentagonem, která počítá se čtyřmi fázemi výstavby systému, by však antirakety SM-3 měly být do roku 2015 umístěny i na pozemní základně v jižní Evropě, do roku 2020 i v severní Evropě.
V Rumunsku původně Washington s výstavbou žádného z hlavních prvků protiraketového štítu nepočítal. Na černomořském pobřeží však USA mají už několik let svou leteckou základnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám