Hlavní obsah

Čína odmítá zpřísnění sankcí proti Íránu

Paříž

Čína dala ve čtvrtek najevo, že je proti novým sankcím proti Íránu kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu. Už jen hovořit o tom je podle čínského ministra zahraničí Jang Ťie-čch'a kontraproduktivní vzhledem k tomu, že íránská strana je stále ochotná vyjednávat.

Článek

"Hovořit o sankcích v tuto chvíli zkomplikuje situaci," podotkl ministr na půdě francouzského institutu pro mezinárodní vztahy IFRI. Podle Janga, kterého má dnes přijmout francouzský prezident Nicolas Sarkozy, přitom "Íránci úplně nezavřeli dveře" k jednání.

Jang, který den předtím jednal s francouzským ministrem zahraničí Bernardem Kouchnerem, vyslovil názor, že je zapotřebí se zaměřit na "diplomatický proces".

Íránu hrozí už čtvrté sankce Rady bezpečnosti OSN za to, že nespolupracuje v otázce svého jaderného programu. USA s Francií, Británií a Německem připravují seznam íránských podniků a organizací, které mají sankce postihnout. Chtějí na něm mít íránskou centrální banku a firmy spojené s revolučními gardami.
USA a jejich evropští partneři se chtějí právě ještě tento měsíc na nové rezoluci o Íránu dohodnout s Ruskem a Čínou, které mají v RB OSN právo veta. Ani Moskva není novým sankcím jednoznačně nakloněna, své odmítavé stanovisko ale v posledních týdnech mírní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám