Hlavní obsah

NATO chybí peníze na operace a štít

Právo, Jiří Roškot (Istanbul)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Krize vážně dolehla i na NATO. Deficit přes půl miliardy eur (13 mld. Kč) ve společném rozpočtu už podle aliančních zdrojů ohrožuje jak operace, tak i realizaci raketové obrany. Ministři obrany ve čtvrtek v Istanbulu hledali naléhavé řešení v kontextu války v Afghánistánu.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Generální tajemník NATO Anders Fogh Rasmussen v Istanbulu

Článek

O propad ve společných fondech se postaral jak pronikavý nárůst nákladů na alianční operace, tak ekonomická krize, a ta řešení ztěžuje. Experti ale varují: úspory ani přísný výběr priorit tentokrát nestačí, je třeba zvýšit příspěvkové stropy.

Kromě toho se členské země potýkají každá s udržením vlastního vojenského rozpočtu, který tvoří hlavní zdroj financování účasti v afghánské válce.

Alianci v ní chronicky chybí některé kapacity, které si mnoho členů nemůže dovolit. Šéf NATO Anders Fogh Rasmussen proto v Istanbulu navrhl spojit síly v ochraně před minami, jež způsobují 70 procent spojeneckých ztrát, zvýšit počet vrtulníků a zajistit zdravotnické zajištění bojových operací.

Expertízy ke štítu mají zpoždění

Nedostatek peněz už podle informovaných zdrojů zvýšil prodlení alianční raketové obrany, respektive technické expertízy jejích možných podob. Pokud nenastane obrat, hrozí, že podzimní lisabonský summit dostane na stůj jen obecný politický dokument.

Reklama

Výběr článků

Načítám