Hlavní obsah

Výrobce iPhonů stáhl program iMussolini

Právo, BBC, nek

Výrobce komunikačních zařízení iPhone vyřadil ze sortimentu nabízeném ve své internetové prodejně program „iMussolini“. Jeho prostřednictvím je možné stahovat proslovy někdejšího italského fašistického diktátora Benita Mussoliniho.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Oznámil to tvůrce aplikace Luigi Marino s tím, že mu italská státní společnost Cinecitta Luce, která vlastní archívy a práva na záznamy s Mussolinim, pohrozila žalobou. Marino současně naznačil, že prodej programu obnoví, jakmile bude otázka práv vyjasněna.

Proti šíření aplikace ostře protestovaly židovské organizace a lidé, kteří přežili holocaust. Jedna z organizací označila prodej programu za snahu o legitimizaci fašismu a rehabilitaci Mussoliniho. Také Cinecitta Luce šíření aplikace napadla jako „zvrhlé zneužití Mussoliniho projevů ke komerčním účelům“.

Program byl v prodeji od 21. ledna, přičemž slavil velký úspěch. V Itálii se stal se nejstahovanější aplikací pro iPhone a předčil dokonce i hry na motivy filmu Avatar, který v těchto dnech plní kina po celém světě.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám