Hlavní obsah

FBI se omluvila poslanci, jehož tvář použila pro podobiznu bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) se písemně omluvil španělskému poslanci Gasparu Llamazaresovi za to, že bez jeho vědomí použil jeho fotografii při vytváření možné aktuální podoby Usámy bin Ládina. Ve čtvrtek o tom informovala rakouská tisková agentura APA.

Foto: Repro FBI, Novinky

Dnešní možná podoba Usámy bin Ládina

Článek

Zástupce šéfa FBI Christian Hassell uvedl, že Federální úřad pro vyšetřování chápe Llamazaresovo rozhořčení a lituje této politováníhodné chyby. V žádném případě však jeho snímek agenti nevybrali úmyslně. Foto nalezli na internetu a nevěděli, o koho se jedná.

Bývalý lídr koalice španělských levicových stran Izquierda Unida (IU) Llamazares nad snímky vyjádřil velké rozhořčení. Nepovažuje za pravděpodobné, že by si technici mezi milióny dalších fotografií vybrali tu jeho náhodou. Domnívá se, že v tom mohla sehrát roli jeho levicově orientovaná politika.

Vyzval FBI, aby španělské vládě otevřeně sdělila, jaká data o něm i o dalších politicích agenti úřadu shromáždili. Zvažuje také, zda na FBI podá v této věci žalobu. Také Madrid požaduje po Washingtonu podrobnější vysvětlení celé záležitosti.

FBI nejprve uvedla, že zveřejnila novou podobiznu bin Ládina na základě jeho fotografie z předchozích let. [celá zpráva]

Poté však přiznala, že pro tvorbu snímků, jejichž účelem bylo upravit bin Ládinovu podobu v souladu s postupujícím věkem, použili agenti také fotografii Llamazarese. Identita politika prý nebyla odpovědnému pracovníkovi známa. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám