Hlavní obsah

Skandál s jezuitskými učiteli: zneužívali děti na více německých školách

Novinky, DPA,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Skandál se sexuálním zneužíváním žáku na jezuitských školách se rozrůstá. Zatímco minulý týden se hovořilo jen o prestižním berlínském jezuitském gymnáziu Canisius-Kolleg, v pondělí nejvyšší představitel řád v Německu provinciál Stefan Dartmann uvedl, že další případy se objevily v Hamburgu, Göttingenu, Hildesheimu, ale možná také v Chile a ve Španělsku.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Na berlínském gymnáziu bylo v letech 1975 až 1983 podle posledních zpráv zneužito 22 dětí a mladistvých. Zneužili je dva páteří, kteří na škole učili, uvedla berlínská prokuratura.

Dartmann se na tiskové konferenci v budově gymnázia Canisius-Kolleg omluvil: "Prosím o odpuštění za to, že odpovědní z řádu tehdy opomněli nezbytné a detailní prověření a přiměřeně nereagovali," prohlásil nejvýše postavený jezuita v Německu.  Řád o zneužívání věděl, ale nic nepodnikl

Rituály nadměrných fyzických trestů

Rozšíření na další školy a do zahraničí souvisí s tím, že jeden z podezřelých, Wolfgang S., v letech 1975 až 1984 učil němčinu, náboženství a tělocvik nejen na berlínském gymnáziu, ale také na jezuitských školách v Hamburku a v St. Blasienu ve Schwarzwaldu. Pak působil ve Španělsku a v Chile.

V Chile, kde nyní žije, se v roce 1991 ke svým činům přiznal vedení řádu. Uvedl, že se zneužívání dopustil i  v Hamburku a v St. Blasienu. "Existují navíc jasné důkazy, že do roku 1990 překračoval zákon i v Chile a Španělsku," dodal Dartmann, podle něhož se dopouštěl "rituálů s nadměrnými tělesnými tresty".

Druhým podezřelým je otec Peter R., který na berlínském gymnáziu působil v letech 1972 až 1981 jako učitel náboženství. Poté pracoval s mládeží v Göttingenu a v Hildesheimu. V roce 1981 se berlínští žáci obrátili na vedení školy v otevřeném dopise a zažádali o pomoc. Kritizovali podivnou sexuální výchovu na škole. I v Hildeshaimu na konci osmdesátých let byly na jeho chování stížnosti, stěžovala si matka jedné z dívek, že ji obtěžoval, i když nedošlo ke znásilnění.

Gymnázium Canisius-Kolleg je výběrový soukromý katolický ústav. Mezi jeho absolventy patří i řada úspěšných obchodníků a politiků.
Odhalení sexuálního zneužívání žáků na této škole není prvním případem tohoto druhu v Německu. Na rozsáhlé zneužívání dětí v nedávné době upozornila také vládní komise v Irsku, kde se ho od 30. let minulého století dopouštěli katoličtí duchovní a vychovatelé; jejich nadřízení to mnoho let kryli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám