Hlavní obsah

Německo chce koupit údaje o kontech svých občanů ve Švýcarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německá kancléřka Angela Merkelová pondělí podpořila plán získat údaje o německých majitelích bankovních kont ve Švýcarsku. Informovala o tom agentura DPA. Kradená tajná data, která by mohla odhalit osoby zatajující daně, chce německým úřadům prodat informátor.

Foto: Thierry Roge , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Merkelová zdůraznila, že stát musí učinit vše pro získání dat, která denunciant nabízí za 2,5 miliónu eur (přes 65 miliónů korun). Na tiskové konferenci řekla, že pokud jsou data relevantní, mělo by se jich Německo vzhledem k (zamýšlenému) účelu také zmocnit.

Informátor německému státu nabízí bankovní údaje o až 1500 německých občanech. Ti podle něj ve Švýcarsku před finančními úřady ukryli miliónové sumy.

Merkelová odmítla námitky, které vůči takovému postupu zazněly z její Křesťanskodemokratické unie (CDU) i ze Švýcarska. Švýcarský ministr hospodářství Hans-Rudolf Merz řekl, že nabytí kradených dat je ilegální a porušuje práva klientů švýcarských bank. Švýcarsko Berlín varovalo, že získání dat by mohlo otřást vztahy mezi oběma zeměmi.

Německý ministr zahraničí Guido Westerwelle, který se označil jako "přítel Švýcarska", vyzval sousední zemi, aby v boji proti daňovým únikům spolupracovala s Evropskou unií.

Taktika už přinesla úspěch 

Když německé úřady předloni získaly disk se jmény majitelů kont v Lichtenštejnsku, odhalily několik velkých daňových podvodníků.

Německo předtím prostřednictvím Spolkové zpravodajské služby (BND) koupilo disketu se zcizenými údaji o majitelích kont v lichtenštejnské bance LGT. Zaplatilo až pět milionů eur.

Policie tehdy téměř v přímém přenosu zatkla šéfa Deutsche Post Klause Zumwinkela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám