Hlavní obsah

Řešení kyperského problému je na dosah, tvrdí OSN

Právo, DPA, BBC, nek
Nikósie

Řešení kyperského problému je na dosah, řekl v pondělí generální tajemník OSN Pan Ki-mun po příletu do Larnaky. V Nikósii bude jednat s představiteli obou znesvářených komunit na ostrově, řecké i turecké.

Článek

„Nedělám si iluze, že je kyperský problém jednoduchý. Současně ale věřím, že  řešení je možné a že je v dosahu,“ zdůraznil generální tajemník.

Pan Ki-mun přiletěl na Kypr, aby podpořil dialog představitelů tamních Řeků a Turků o jednocení ostrova. Nynější kolo rozhovorů běží už od září 2008, aniž by však přineslo hmatatelné výsledky.

Ještě před setkáním s čelnými představiteli obou komunit navštívil Pan Ki-mun v Nikósii ulici Ledra, kterou přetíná linie střežená vojáky OSN. Toto místo bylo v 60. letech dějištěm těžkých etnických nepokojů a později i symbolem rozdělené země. Od jara 2008 lze ulicí opět volně procházet z jedné části města do druhé.

„Přijel jsem, abych celý sjednocovací proces podpořil,“ zdůraznil Pan Ki-mun, který se zástupci řecké i turecké strany vypustil do vzduchu pestrobarevné balónky. Desítky demonstrantů při tom skandovaly, že chtějí co nejrychlejší sjednocení ostrova.

Kypr je rozdělen od roku 1974, kdy jeho severní část obsadila turecká armáda a dodnes toto území okupuje. Ankara tím reagovala na pokus řecko-kyperských nacionalistů o státní převrat a připojení ostrova k Řecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám