Hlavní obsah

Ruští policisté organizují prostituci a chrání mafiány

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Mezi příslušníky známých pohotovostních jednotek ruské policie OMON nazrává vzpoura. Vojáci OMON si stěžují na šikanu ze strany nadřízených a špatné pracovní podmínky, písemné stížnosti už obdržel ruský prezident, vedení ministerstva vnitra a generální prokuratura. Napsal to v pondělí moskevský týdeník The New Times s odvoláním na výpověď desítky "omonovců", kteří si přišli stěžovat přímo do redakce časopisu.

Článek

Jednotky OMON (oddíly milice zvláštního určení) vznikly už v sovětské éře a jejich úkolem je zasahovat proti zvlášť nebezpečným zločincům a masovým pouličním nepokojům. Počátkem 90. let vstoupily do povědomí zejména zásahy proti bojovníkům za nezávislost v Pobaltí a Zakavkazsku, po rozpadu SSSR jsou jejich členové často nasazováni proti nepovoleným demonstracím demokratické opozice.

Vojáci OMON si ale stěžují, že jejich hlavním úkolem je dnes honit bezdomovce a plnit vrtošivé příkazy policejního velení. "Každý příslušník musí za směnu zadržet tři osoby, pokud to neudělá, pozná to na platu," cituje The New Times jednoho z poddůstojníků OMON. "Aby se naplnila kvóta, někteří bezdomovci se na moskevských služebnách OMON objevují dvanáctkrát do týdne. Za rok 2008 bylo takto 'zadrženo' 40 000 lidí. Bude-li to pokračovat, půjde sedět půlka Moskvy."

Potřebujeme tupé venkovany

Vojáci OMON mají podle časopisu měsíční plat kolem 15 000 rublů (asi 9000 korun), k němu dostávají příplatek 10 000 rublů (6000 Kč) za plnění služebních povinností. Právě o ten přicházejí, pokud počet zadržených není naplněn. "Rozumnější" si mohou služební postup zaplatit. Důstojnickou hodnost je možné si od velitelů koupit i s vysokoškolským diplomem za 22 000 rublů (necelých 14 000 Kč), povýšení na velitele roty stojí 5000 (3000 Kč).

Mzda s příplatkem ve výši 26 000 rublů je pro venkovany - na rozdíl od Moskvanů - hodně peněz, piše The New Times. Cituje v této souvislosti jednoho z moskevských velitelů OMON Sergeje Jevtikova: "Moskvany v jednotkách nepotřebujeme, kladou zbytečné otázky. Potřebujeme venkovany, poslušné a tupé."

Vlastní prostitutky a chrání mafiány

K mávání gumovým pendrekem tupí omonovci skutečně stačí, dodává časopis. Z moskevských jednotek OMON, v nichž pracuje 2000 lidí, se staly stroje na výrobu peněz. Za úplatu jsou nasazovány na ochranu movitých trhovců a zločineckých zbohatlíků, které by naopak měly stíhat. Příslušníci OMON organizují ochranu honosných příbytků "nových Rusů" na okraji Moskvy, chrání šéfy podsvětí a bossy šedé ekonomiky. Osobní ochrana jednoho takového klienta podle časopisu přijde na 12 000 rublů (přes 7000 Kč) denně. Zásah jednotek OMON proti konkurenčnímu podnikateli stojí 50 000 rublů (30 000 Kč).

Na okrajích Moskvy omonovci fungují jako pasáci prostitutek, které se občas dostaví i do některé ze služeben k rozptýlení důstojníků. Ve čtvrti Strogino na východě metropole jsou údajně všechny byty místních prostitutek ve správě OMON. Tamní příslušníci jsou kdykoli připraveni zasáhnout, když je klient příliš bujný nebo odmítá platit.

Bohatí obchodníci využívají vojsk OMON i k ostraze dálkové přepravy, a příslušníci jednotek tak dojíždějí třeba až do Vladivostoku. Taková zakázka stojí kolem 100 000 rublů (asi 60 000 Kč).

Předáky opozice mají zatknout kdykoliv

Vojáci OMON podali v redakci The New Times svědectví i o metodách zásahů proti nepovoleným veřejným shromážděním. "Jakmile se objeví plakáty, kde je zmínka o ministerstvu vnitra, (prezidentu) Medveděvovi nebo (premiérovi) Putinovi, následuje okamžitý zásah. Pokud jde třeba o Limonova (nacionalistického politika, člena opoziční koalice Jiné Rusko), máme ho sebrat, kdekoli se objeví. Pak se vymyslí, co mu přišijeme."

Na každé služebně je podle svědectví vojáků OMON instruktážní nástěnka s fotografiemi Eduarda Limonova, šachového šampióna Garriho Kasparova nebo expremiéra a kritika Kremlu Michaila Kasjanova. "Vedení OMON pravidelně příslušníky svolává a vysvětluje, že nejrůznější protestní demonstrace, opoziční akce a pochody gayů platí zahraniční špionážní služby", uvádí časopis The New Times.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám