Hlavní obsah

Dívka, kterou vychovávali psi a kočky, už chodí po dvou

Moskva

Ruská holčička, která byla celý život zavřená v bytě se psy a kočkami a chovala se jako oni, dělá od převzetí do péče sociálních pracovníků pokroky. Pětiletá Nataša už není žádný Mauglí, ale chodí po dvou, snaží se mluvit a hrát si.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

"S Natašou pracuje psycholog, logoped a učitelé. Dívka se při hodinách hudby snaží zpívat, vyslovuje jednoduché zvuky přitakávání a nesouhlasu, občas se jí podaří vyslovit i nějaké slovo," citovala ve čtvrtek agentura Interfax vychovatelku z rehabilitačního střediska v Čitě na Sibiři.

Děvče prý také dobře vychází s ostatními dětmi. Zatímco dříve si hrála hlavně s plyšovými pejsky a kočkami, nyní dává přednost panenkám. Podle vedoucí střediska Taťjany Misnikovové svěřenkyně také projevuje zájem o kreslení a modelování. Naučila se počítat do tří, rozlišovat mezi "jedním" a "hodně" či rozpoznávat žlutou a červenou barvu. Celkově se prý dobře adaptovala a dělá pokroky.

Případ ve východosibiřské Čitě odhalila ruská policie loni v květnu. "Pět let tuto dívku 'vychovávalo' několik psů a koček a nikdy nebyla venku," oznámila tehdy policie. Když pro ni její příslušníci přijeli, byla Nataša nemytá, oblečená ve špinavých šatech. Projevovala prý "zjevné příznaky zvířete a skákala na lidi".

V bytě, kde strávila celý svůj dosavadní život, nebylo topení, voda ani odpadní systém. Ačkoli Nataše bylo pět let, působila prý dojmem dvouletého děvčete. Odmítala jíst lžící a osvojila si řadu gest zvířat, z nimiž v bytě žila. "Když opatrovníci odcházejí z pokoje, dívka skáče na dveře a štěká," vylíčila policie její chování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám