Hlavní obsah

Mráz zabil v Evropě už stovky lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní mrazivé počasí v Evropě si vyžádalo už několik stovek životů. Jen v Polsku zemřelo od konce listopadu na podchlazení 180 lidí. V Německu umrzlo nejméně 14 bezdomovců. V Rumunsku extrémní mráz připravil o život za posledních 24 hodin 11 osob. V Česku mrazivý víkend nepřežilo nejméně šest osob. Lidé v mnoha částech Evropy se potýkají s výpadky proudu.

Foto: Ilya Naymushin, Reuters

Článek

Mrazy si v Polsku jen o víkendu vyžádaly 16 lidských životů. Je mezi nimi i třináctiletý chlapec z Rymanowa na jihovýchodě Polska, který v noci ze soboty na neděli umrzl kilometr od domova. Celkem je obětí zimy u našich severních sousedů skoro sto osmdesát, z toho v lednu 80.

Polsko v posledních dnech trápí silné mrazy, v noci na pondělí na východě země teplota klesla pod minus 30 stupňů Celsia, v Bialystoku naměřili minus 34 stupňů, ve Varšavě bylo ráno méně než minus 20 stupňů.

Okolo osmi tisíc domácností na jihu Polska u Krakova je už dva týdny bez proudu. V oblasti jsou poničená elektrická vedení.

Rekordní počet umrzlých v Německu

V Německu umrzlo v letošní zimě zatím přinejmenším 14 lidí bez přístřeší. Je to nejvíce za posledních 13 let. Tehdy bylo obětí 25. Německé organizace na pomoc bezdomovcům volají po lepší nabídce krizového ubytování v menších městech.

Zima v Pobaltí

Třeskutá zima sužuje i Pobaltí. Rtuť teploměru klesá až k minus 30 stupňům. V Rize bylo dnes přes den 19 pod nulou, ve Vilniusu 17 pod nulou a v Tallinnu minus deset stupňů. Podle statistik je tak letošní zima nejstudenější za posledních 16 let. V lotyšském městě Telsi o víkendu zahynuli čtyři bezdomovci. Zemřeli při požáru boudy, do níž se ukryli.

Mráz zabíjí na Balkáně

Arktické počasí hlásí i Bulharsko, Rumunsko a Turecko, kde kvůli němu přišlo v posledních dnech o život celkem asi 30 lidí. V Rumunsku, kde klesla rtuť teploměru k minus 34 stupňům Celsia, zemřelo jen za posledních 24 hodin následkem extrémní zimy 11 lidí. Za pět dní měly mrazy na svědomí 22 životů. Oběťmi jsou většinou bezdomovci. Rumunsko registruje asi 15 000 bezdomovců, z toho třetina žije v Bukurešti.

Tuhé mrazy trápí i Bulharsko. Na severu země ráno teploty klesly až k minus 29 stupňům. Od pátku kvůli třeskuté zimě zemřeli nejméně tři lidé. Podle bulharských úřadů jsou mezi nimi dva bezdomovci a starý muž, který se o víkendu vydal do sněhové vánice. O život přišli podle bulharského tisku také dva nemocní, které sanitky kvůli nesjízdným vozovkám nemohly převézt.

Okolí Varny v pátek odřízly sněhové vánice. Ve velkých městech na severovýchodě  byly uzavřeny v pondělí školy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám