Hlavní obsah

Británie zakázala vývoz přístrojů na detekci bomb, vůbec nefungují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britské úřady zakázaly vyvážet přístroje na odhalování bomb do Iráku a Afghánistánu. Mají podezření, že zařízení je nefunkční, což by mohlo zavinit zranění britských i spojeneckých vojáků, informovala agentura AP.

Článek

Pochybnosti o spolehlivosti detektorů vznesly britská ambasáda v iráckém Bagdádu a irácké úřady, které zařízení typu ADE651 britské společnosti ATSC koupily k bezpečnostním prohlídkám na iráckých kontrolních stanovištích.

Podle britského deníku The Times společnost se sídlem v jihozápadní Anglii prodala iráckým úřadům přes 1500 zařízení v ceně 8000 liber za kus (takřka 240 000 korun). Přístroje prý na stanovištích v Bagdádu nedokázaly zabránit výbuchům bomb nastražených v automobilech, které zabily stovky lidí.

Britská tisková agentura PA uvedla, že britská policie zatkla ředitele společnosti kvůli podezření ze zpronevěry a záměrného zkreslení údajů.

Reklama

Výběr článků

Načítám