Hlavní obsah

Nový srbský patriarcha přirovnal Kosovo k Jeruzalému, požaduje jeho návrat

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bělehrad

V pátek byl v Bělehradě uveden do funkce nový patriarcha srbské pravoslavné církve Irinej. Při svém vystoupení zdůraznil, že klíčovým prvním krokem je připojení Kosova k Srbsku. Zdůraznil, že bez přístupu do Peče v Kosovu ani nemůže být dokončena jeho inaugurace.

Foto: Ivan Milutinovic , Reuters

Patriarcha Irinej při inauguraci

Článek

„Naší první povinností jako církve je zajistit naše Kosovo, svou a mučednickou zemi, pomoci našemu státu bránit ji před těmi, kdo ji chtějí zabrat," řekl při emotivním projevu a dodal: „Kosovo je naše svatá země, náš Jeruzalém."

Patriarcha Irinej uvedl, že současná situace je neúnosná: „Musíme jít do Peče zakončit tuto ceremonii, ale můžeme navštívit naše svátosti? Bez nich není Srbsko Srbskem, bez Kosova strádají naše duše i srdce.“ Nyní osmdesátiletý Irinej v minulosti v Kosovu sloužil.

Irinej, který je 45. srbským patriarchou, nahradil 95letého patriarchu Pavleho, který zemřel 15. listopadu. Nově zvolený patriarcha je považován za umírněného a otevřeného modernizaci. Uvedl, že se nebude stavět proti návštěvě papeže v Srbsku a naznačil tak obnovení vztahů s katolickou církví.

Srbská pravoslavná církev má 11 miliónů členů na celém světě, především v Srbsku, ale také v dalších zemích bývalé Jugoslávie a v diecézích v USA, Austrálii a západní Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám