Hlavní obsah

Polsko zasáhlo zemětřesení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Oblast na jih od města Lodž ve středním Polsku v pátek ráno zasáhlo zemětřesení. Podle jednoho zdroje mělo sílu 4,4 stupně Richterovy stupnice, podle jiného 4,7 stupně. V několika domech popraskaly zdi a stropy.

Článek

"Je to region, kde jsou doly, otřesy tam byly už dříve, i když tak silné jsou jen málokdy," řekl v televizi TVN24 Jacek Trojanowski z geofyzikálního ústavu Polské akademie věd. Zemětřesení podle něho zřejmě vyvolaly práce v jednom z povrchových uhelných dolů, což nevylučuje ani mluvčí společnosti, jíž důl patří.

Trojanowski se domnívá, že epicentrum zemětřesení se nacházelo v hloubce pěti až deseti kilometrů pod zemí.

Lidi, kteří žijí v zasažené oblasti, popisovali, že po páté hodině ráno se začaly třást skleničky, okna, ale i postele, někde se převrátily židle.

Popraskaly zdi

Na obecním úřadu v Rzonśni, ležící jihozápadně od druhého největšího polského města Lodž, už několik lidí ohlásilo, že v jejich domech popraskaly zdi. Poškozeno bylo podle dosavadních informací asi deset budov, mezi nimi i škola. Televize TVN24 uvedla, že osob, které hlásí škody, stále přibývá.

Několik slabých zemětřesení zasáhlo Polsko například koncem roku 2004. Otřesy byly zaznamenány na jihu země. V Česku se země několikrát zatřásla na Chebsku předloni na podzim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám