Hlavní obsah

Údajný slovenský terorista chce dosáhnout legalizace měkkých drog

Právo, ivi
Bratislava

Údajný slovenský terorista, který měl podle policie plánovat útoky na kostely, nechtěl nikomu ublížit, chtěl prý na sebe pouze upoutat pozornost. „Syn mi psal, že u něho našli tak malé množství měkkých drog, že v Česku by to ani nebylo porušením zákona,“ uvedl pro server topky.sk otec 33letého Stanislava Č.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský policejní prezident Ján Packa

Článek

Stanislav z obce Spišské Vlachy měl údajně vyrábět výbušniny, které chtěl použít při útoku na kostely. [celá zpráva]

„Mým cílem je rozpoutat veřejnou diskusi pokud ne o legalizaci měkkých drog, tak alespoň o beztrestnosti vlastnictví pro vlastní potřebu,“ napsal syn v dopise svým rodičům.

Podle otce Stanislava od dětství fascinovaly chemikálie. Vyhrál několik školních olympiád i na mezinárodní úrovni. Vystudoval farmacii, pracoval v jedné košické lékárně, kde dal před časem výpověď.  

Lidé z místa jeho bydliště rovněž nevěří, že Stanislav je terorista. „Je to slušná rodina,“ tvrdí sousedé.

Historicky první obvinění z terorismu

Policisté komponenty k výbušnině objevili náhodou, když u muže dříve už trestaného za majetkovou trestnou činnost a držení a výrobu drog, provedli domovní prohlídku. V případě uznání viny z terorismu mu hrozí 20 až 25 let vězení. Je to poprvé v historii Slovenska, kdy byla podle policie naplněna podstata trestného činu terorismu.

Informace o obvinění muže z terorismu přichází v čase, kdy slovenská policie čelí kritice kvůli mezinárodnímu skandálu se zapomenutou výbušninou v letadle, které letělo z Popradu do irského Dublinu. Výbušninu uložil mezi zavazadla policejní psovod v rámci výcviku psa. Slovenská policie upozornila na výbušninu irské kolegy až po dvou dnech. Výbušnina byla na zavazadle 49letého Slováka pracujícího v Dublinu. Muž byl v Irsku zatčen a několik hodin držen irskou policií.

Šéf vládní Lidové strany HZDS Vladimír Mečiar v této souvislosti žádal odchod policejního prezidenta Jána Packy. „Ten člověk nemá co ve funkci dělat,“ uvedl Mečiar. Ministr vnitra Robert Kaliňák se Packy zastal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám